miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Nu este conceptul de Trinitate o imposibilitate logică?

Nu este conceptul de Trinitate o imposibilitate logică?

Nu este conceptul de Trinitate o imposibilitate logică? Este o întrebare care frământă mulți practicanți creștini și religioși cu privire la divinitate. Mulți teologi consideră că acest subiect nu poate fi atins de limitele minții umane, în timp ce alții caută cu mult interes răspunsul în cunoașterea umană.

Ce reprezintă Trinitatea?

Cel mai dificil lucru legat de conceptul creştin al Trinităţii constă în aceea că nu există o modalitate adecvată pentru a o explica. Trinitatea este un concept imposibil de înţeles pe deplin de către orice fiinţă umană prin propria ei înţelepciune. Dumnezeu este infinit mai mare decât suntem noi, prin urmare nu ne putem aştepta să Îl putem înţelege pe deplin. Biblia ne învaţă că Tatăl este Dumnezeu, că Iisus este Dumnezeu şi că Duhul Sfânt este Dumnezeu. De asemenea, Biblia ne învaţă că există un singur Dumnezeu. Deşi putem înţelege câteva adevăruri despre relaţia dintre cele trei Persoane diferite ale Trinităţii, acest concept nu poate fi cuprins de mintea umană. Dar aceasta nu neagă veridicitatea şi nici bazele biblice ale acestor învăţături.

Este Trinitatea susținută de Biblie?

Răspunsul este da.

  • „Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn!” (Deut. 6:4)
  • „Eu sunt Domnul şi nu mai este altul, afară de Mine nu este Dumnezeu.” (Is. 45:5)
  • „Nu este decât un singur Dumnezeu.” (1 Cor. 8:4)
  • „De îndată ce a fost botezat, Iisus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu coborându-Se în chip de porumbel şi venind peste El. Şi din ceruri S-a auzit un glas care zicea: «Acesta este Fiul Meu preaiubit în care Îmi găsesc plăcerea».” (Mat. 3:16-17)
  • „Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.” (Mat. 28:19)

Nu este conceptul de Trinitate o imposibilitate logică?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent al emisiunii, Cornel Dărvășan, răspunde la această întrebare:

”Ce este Soarele? Soarele are cel puțin trei dimensiuni. Lumină, căldură și putere. Fac acest soare. Ce este spațiul? Lungime, lățime și înălțime. Care poate să fie și adâncime. Avem trei dimensiuni. De ce Dumnezeu nu ar putea avea trei ipostaze? Nu este deloc o fractură de logică.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...