Nu ai asigurare la casă? Ai putea lua amendă pe viitor!

Nu ai asigurare la casă? Ai putea lua amendă pe viitor! Deși este reglementată din punct de vedere juridic, Guvernul plănuiește să dea amenzi celor care nu au asigurări la casă sau apartament!

1
691

Deși este reglementată din punct de vedere juridic, foarte puține locuințe au asigurare în România. Nu ai asigurare la casă? Ai putea lua amendă pe viitor! Guvernul își dorește ca pentru prima oară după 15 ani ca cei care nu au asigurare să primească amenzi care vor fi usturătoare.

Situația din România 

Peste 1,84 milioane, adică aproape 20% din cele peste 9,1 de milioane de locuințe din România erau asigurate printr-o poliță obligatorie PAD la finele anului 2022, în creștere ușoară față de cele 1,81 milioane de locuințe asigurate obligatoriu la finele anului 2021, conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

La finele lunii ianuarie din acest an, numărul locuințelor asigurate obligatoriu împotriva cutremurului, inundațiilor și alunecărilor de teren a urcat ușor la 1,85 milioane de locuințe asigurate. Din acestea 75% erau în mediul urban, peste 1,1 milioane fiind apartamente, arată datele PAID.

Edilii nu dau amenzi locuitorilor

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu își asigură locuințele riscă o amendă între 100 și 500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către primari și de persoanele împuternicite în acest scop.

În practică însă, în aproape 13 ani de atunci niciun primar nu a dat vreo amendă cetățenilor pentru lipsa acestei asigurări. În special pentru a nu-și supăra electoratul. Astfel a declarat în mai multe rânduri președintele Asociației Comunelor din România.

Noul proiect de lege s-ar putea să te usture dacă nu ai locuința asigurată!

Noul proiect de lege aflat în Senat vizează modificarea Legii 260/2008. Ea face referire la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Se prevede și schimbarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Scopul final este creșterea numărului celor care își asigură locuințele.

Prima schimbarea vizează acordare de amenzi pentru lipsa asigurării obligatorii la locuință de către ”personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”. Nu de către primari sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceștia, cum apare acum în lege. Practic, vor începe în sfârșit să se acorde amenzi din cauza acestui motiv. Fapt care nu s-a petrecut în ultimii 15 ani.

Prin modificarea Codului fiscal, în cazul clădirilor rezidențiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat se va majora cu 10%. Pe de altă parte, cei care au făcut un efort să asigure facultativ clădiri rezidențiale, vor avea un impozit mai mic cu 10%. Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, dar, potrivit datelor din expunerea de motive, „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”.

Nu ai asigurare la casă? Ai putea lua amendă pe viitor! Și de ce să iei dacă costurile sunt mici?

Asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale (PAD) costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne. Totodată costă 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente. Pentru acestea, în cazul în care se produce dezastrul poți primi maxim 20.000 de euro și respectiv 10.000 de euro, în funcție de prima anuală plătită.

1 COMENTARIU

Comments are closed.