luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Social Noutăți despre anxietate

Noutăți despre anxietate

Deși poate credem că nu mai este nimic de descoperit cu privire la acest subiect, noutățile despre anxietate continuă să apară. Anxietatea este în continuare o problemă comună în societatea actuală. Cercetătorii au descoperit lucruri surprinzătoare cu privire la ea iar experții doc.ro ne ajută în aflarea acestora.

Iată câteva descoperiri ale studiilor științifice în legătură cu anxietatea:

Bunătatea reduce anxietatea socială

Când faci un act de bunătate, reușești să te adaptezi mai ușor printre ceilalți, iar asta îți reduce anxietatea socială. Un studiu a arătat că un grup de tineri care au făcut o favoare cuiva sau un gest frumos pentru cunoscuți s-au simțit mai confortabil în timpul interacțiunilor sociale.

Anxietatea te face mai egocentric

Cercetări recente arată că anxietatea îți influențează capacitatea de a înțelege punctele de vedere ale celorlalți. Această afecțiune te face mai egocentric și îți scade nivelul de empatie față de ceilalți și de aceea ajungi și să fii mai izolat.

Anxietatea poate fi moștenită

Există o porțiune extinsă a creierului care lucrează pentru a controla răspunsul la frică și care influențează modul în care copiii moștenesc anxietatea și depresia de la părinți. Cercetările arată că aproximativ 35% dintre diferențele de manifestare în anxietate sunt explicate de istoricul familial.

Sedentarismul contribuie la anxietate

Cu cât ești mai inactiv, cu atât ai un risc mai mare să devii mai anxios; statul la televizor, lucratul pe computer sau jocurile video pot toate să influențeze gradul de anxietate. De asemenea, alte cauze ale acestei legături pot fi problemele de somn, de metabolism sau un comportament mai retras.

Nivelurile de serotonină ridicate, corelate cu anxietatea

Anxietatea socială este legată de nivelurile crescute de serotonină și nu de cele scăzute, așa cum se credea mai demult. Oamenii care produc mai multă serotonină sunt astfel mai anxioși. Unii fiind până nu demult tratați chiar cu medicamente care le creșteau nivelul acestei substanțe din creier.

Alimentele fermentate reduc anxietatea

S-a descoperit că oamenii care consumă mai multe alimente fermentate, precum iaurtul sau chefirul ori murăturile în saramură au un nivel de anxietate socială mai scăzut. De acest efect sunt probabil responsabile probioticele, prezente cu precădere în așa-numita dietă occidentală. Cercetătorii de la Oxford University au descoperit în timpul unor teste că probioticele chiar ajută la reducerea anxietății, iar efectele sunt similare cu cele ale unui antidepresiv sau antianxiolitic.

Anxietatea este „contagioasă”

Dacă genetica poate face în așa fel încât părinții le pot transmite copiilor lor anxietatea, concluzia poate fi valabilă uneori și viceversa. Astfel, copiii le pot „da” și ei părinților anxietate. Chiar dacă cei mici nu au fost anxioși din naștere, ci dezvoltă această tulburare ulterior.

Sportul și relaxarea reduc semnificativ anxietatea

Exercițiile fizice și tehnicile de relaxare sunt benefice în reducerea anxietății sociale. Deoarece schimbă modul în care este privită lumea, spun cercetătorii. După efort, oamenii cu anxietate socială au șanse mai mici să vadă semnele sociale neutre ca fiind amenințătoare. Lucru pe care îl fac destul de des.

Indiferent de manifestările pe care le are anxietatea în cazul tău ori al celor dragi ție, e important să înțelegi că această tulburare poate fi tratată și ținută sub control, chiar dacă nu se vindecă. Tratamentul medicamentos, dar și psihoterapia, pot fi de mare ajutor pacientului care suferă de o asemenea tulburare. În ciuda grijilor pe care și le face pacientul care suferă de anxietate, această afecțiune nu are complicații care ii pot pune viața în pericol.

Articolul precedentEfectul întrebărilor
Articolul următorEpoci fără vizionari

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...