8.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Noi propuneri ale Ministerului Educației

Noi propuneri ale Ministerului Educației

Ministerul Educației a elaborat un proiect de ordonanță de urgență în care propune gratuitate la transportul public pentru elevii din învățământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației, proiectul include și decontări pentru cheltuielile de transport, dar și gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, relatează Agerpres.

Astfel, elevii din învățământul preuniversitar autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani vor dispune de gratuitate la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde își desfășoară cursurile, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se va asigura decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul rutier al elevilor.

Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii pornesc de la 30 de lei pentru 3 km şi ajung la 171 de lei pentru 50 de km.

Sumele vor fi calculate în funcţie de distanţa de la domiciliu la unitatea de învăţământ preuniversitar.

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar autorizat, precum şi elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat – declarații de ultimă oră

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi...

Avertismentul medicilor, în plin val 4

În plin val 4, medicii fac o recomandare suplimentară celor care găsesc potrivit să folosească așa numitele tratamente „preventive” anti-covid. Apelul este clar: oamenii...

De ce nu a avenit PSD cu o propunere de premier?

Contextul crizei actuale a lăsat țara fără un premier în funcție, iar cel care a fost desemnat nu a reușit să reunească fosta coaliție....

17 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor...