8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Noi propuneri ale Ministerului Educației

Noi propuneri ale Ministerului Educației

Ministerul Educației a elaborat un proiect de ordonanță de urgență în care propune gratuitate la transportul public pentru elevii din învățământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației, proiectul include și decontări pentru cheltuielile de transport, dar și gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, relatează Agerpres.

Astfel, elevii din învățământul preuniversitar autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani vor dispune de gratuitate la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde își desfășoară cursurile, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se va asigura decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul rutier al elevilor.

Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii pornesc de la 30 de lei pentru 3 km şi ajung la 171 de lei pentru 50 de km.

Sumele vor fi calculate în funcţie de distanţa de la domiciliu la unitatea de învăţământ preuniversitar.

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar autorizat, precum şi elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...