miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Noi propuneri ale Ministerului Educației

Noi propuneri ale Ministerului Educației

Ministerul Educației a elaborat un proiect de ordonanță de urgență în care propune gratuitate la transportul public pentru elevii din învățământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic.

Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației, proiectul include și decontări pentru cheltuielile de transport, dar și gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, relatează Agerpres.

Astfel, elevii din învățământul preuniversitar autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani vor dispune de gratuitate la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde își desfășoară cursurile, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se va asigura decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.

Operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul rutier al elevilor.

Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii pornesc de la 30 de lei pentru 3 km şi ajung la 171 de lei pentru 50 de km.

Sumele vor fi calculate în funcţie de distanţa de la domiciliu la unitatea de învăţământ preuniversitar.

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar autorizat, precum şi elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice, se arată în comunicat.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...