miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Noi declarații contradictorii la OMS!

Noi declarații contradictorii la OMS!

Șefa OMS pentru bolile infecțioase care a afirmat, luni, că transmiterea coronavirusului de către pacienții asimptomatici este „foarte rară”, si-a rectificat declarația, scrie The New York Times.

Doctorul Maria Van Kerkhove a transmis, marți, că declarația sa s-a bazat doar pe două sau trei studii și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.

„Doar am răspuns la o întrebare, nu am spus că este una din politicile OMS”, a explicat ea.

Comentariul său a stârnit o nouă dezbatere între experții în boli infecțioase cu privire la riscurile așa-numitelor răspândiri silențioase a virusului.

“Se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană”, a declarat Maria Van Kerkhove, luni, la un briefing în Geneva.

Ea a spus că afirmațiile sale, care reiterează poziția anterioară a grupului cu privire la așa-numitele cazuri asimptomatice, se bazează pe rapoarte detaliate ale urmăririi contactelor din diferite țări.

Deși organizația medicală spunea încă din februarie că nu a văzut cazurile asimptomatice ca fiind o cauză majoră a răspândirii virale, observația lui Van Kerkhove, în cadrul unei conferințe de presă, a reînviat controversele privind rutele de transmitere a coronavirusului.

Maria Van Kerkhove a fost criticată de mai mulți oameni de știință care spun că declarația ei nu reflectă rezultatule studiilor actuale, care arată că pacienții asimptomatici pot răspândească ușor virusul SARS-CoV-2.

Un studiu desfășurat în aprilie arată că persoanele infectate transmit cel ușor coronavirusul cu două zile înainte să dezvolte primele simtome, iar 44% dintre infectări sunt provocate de persoane astimptomatice.

https://www.a7tv.ro/anuntul-neasteptat-facut-de-oms-referitor-la-purtarea-mastilor/

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, marţi seara, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a rectificat declaraţia potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit virusul doar în cazuri foarte rare.

“OMS a rectificat declaraţia unui reprezentant de-al său potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul.

Doctorul care a făcut declaraţia a declarat că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o neînţelegere.

Asta nu arată neapărat că este o problemă la OMS – aici e un expert al OMS care a vorbit -, asta arată cât de la început este situaţia, că nu sunt studii clare.

Centrul de Control al Bolilor are un document care urmează să fie analizat de Grupul de tratament al Ministerului Sănătăţii, prin care pacienţii care devin asimptomatici în spital şi rămân acolo – se spune că dacă au rămas asimptomatici după opt zile – dacă sunt asimptomatici şi sunt pozitivi, atunci pot pleca acasă şi mai rămân 14 zile acasă”, a afirmat Raed Arafat la Antena 3, citat de Agerpres.

Şeful DSU a subliniat că teoria care există până acum indică faptul că persoanele asimptomatice transmit virusul.

“Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul.

Aceasta este teoria de până acum. Dacă vine cineva de la OMS şi ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic şi apoi, chiar dacă eşti pozitiv, nu mai transmiţi şi poţi să pleci în comunitate.

Dar noi trebuia să-i protejam pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici.

Pentru că aşa s-a transmis în comunitate, urci în autobuz, nu eşti simptomatic sau eşti foarte uşor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz.

Asta s-a întâmplat cu cazul din Suceava”, a spus Raed Arafat.

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...