8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Familie Necazul care aduce speranță și un mic act de bunătate

Necazul care aduce speranță și un mic act de bunătate

IN MEMORIAM – EMANUEL SAVU

În urmă cu exact trei ani, Emanuel Savu trecea în neființă. Avea 23 de ani, multe opțiuni și frumoase planuri pentru viitor. Familia îndurerată avea tot dreptul să se lepede de Dumnezeul pe care-L slujise… Dar n-a făcut-o. Din cea mai profundă durere s-a născut cea mai de preț viziune.

27 ani de căsnicie și tot 27 de misiune. Mii de oameni ajutați, 3 biserici construite și multe locuințe. Rezultatul celei mai mari drame (pierderea fiului celui mare) a fost nașterea Asociației EMANUEL UN ACT DE BUNĂTATE.

 

Aceasta este radiografia celui mai longeviv cuplu misionar în România.

Nina, o femeie frumoasă cu inima mare și Isvoraș, vizionarul casei, formează o familie atipică în peisajul românesc. După ce s-au căsătorit, au avut parte de 3 zile de luna de miere și cu toată averea lor ce încăpea într-o mică valiză (nu, nu bani ci câteva haine, tacâmuri, obiecte de igienă personală, etc) au plecat pe drumul de la care nu s-au abătut până azi: slujirea semenilor.

Oricât de mare le-ar fi fost dragostea și entuziasmul, nu a fost ușor. Și-au început activitatea în Dobrogea unde au pus bazele unei frumoase comunități creștine. Tot acolo familia lor s-a îmbogățit cu doi băieți: Emanuel și David.

S-au mutat de multe ori după cum cerea slujirea lor dar pe oriunde au trecut au lăsat urme frumoase care au stârnit încrederea în Dumnezeul creator.

Dacă la început au plecat oarecum singuri pe drumul descoperirii și împlinirii nevoilor semenilor lor, experiența le-a îmbunătățit viziunea despre lucrare. Au început să colaboreze cu autoritățile locale, au lucrat în școli și au dezvoltat o metodă de lucru care a facilitat multe aspecte ale ajutorării semenilor.

Autoritățile locale au mare încredere în ceea ce familia Savu realizează pentru binele comunității și adesea le cer ajutorul.

Nevoile sunt multe, bugetele locale subțiri iar familia Savu trăiește dintr-un salariu mediocru. Cum de au reușit acești oameni să împlinească atâtea nevoi, să aline atâta durere?

O zi obișnuită în viața acestui cuplu dedicat binelui semenilor este plină cu cereri de genul:

– alimente pentru copii care nu au mâncat de câteva zile
– butelie necesară pregătirii hranei
– încălțăminte de iarnă pentru copii ce umblă desculți
– copii care necesită tratament de recuperare dar părinții nu-și permit să plătească
– o minimă sursă de încălzire
– bătrâni singuri care au nevoie de ajutor, de o masa caldă, de medicamente…
– anumite piese de mobilier (un viitor tătic a ajuns la concluzia că va trebui să doarmă sub pat odată ce se va naște copilul pentru că nu au loc toți într-un pat de o persoană)
– case pentru familii năpăstuite (o familie a rămas fără casă din cauza unui incendiu, o alta se darâmă pe locatari, într-o alta plouă, etc.)

Cum poți duce atâta povară de suferință? Cum să împlinești atâtea nevoi și-n același timp să ai energie, claritate, disponibilitate pentru cei ai casei? Sau poate chiar și conceptul de familie capătă noi conotații, lărgindu-și granițele până acolo încât să considere pe cei în nevoie parte integrantă…

Nina nu poate dormi liniștită când știe că există nevoi pe care le poate împlini.

Problemele celor în nevoie devin problemele lor dar se împărtășesc și de bucuria rezolvării. Într-o cultură atât de puternic individualizată, câți dintre noi mai trăim bucuria de a oferi ajutor? Până la urmă cine este cel mai avantajat? Cel care-și caută împlinirea asigurându-și propriul confort sau cel care se amestecă printre oameni și le alină suferințele? Cel care strânge pentru sine sau cel care oferă cu mână largă? Cine e mai fericit la sfârșit de zi? Cel care-și așează capul pe o pernă confort maxim (sute de lei, evident) sau cel care a ajutat pe alții să aibă unde să-și plece capul?

Satisfacțiile unei vieți trăite în folosul altora sunt de neimaginat dar nici provocările nu se lasă mai prejos. Se spune că dacă nu-l întâlnești pe diavolul pe drum, mergi în aceeași direcție cu el. Ei bine, familia Savu trăiește într-un mediu conflictual în care binele și răul se duelează permanent. Dar nici o luptă și nici o durere nu poate fi asemuită cu cea la care au fost expuși cu 3 ani in urmă.

Emanuel, fiul cel mare al familiei Savu avea 23 de ani. Era foarte implicat în misiune, visa și planifica, se dezvolta, iubea, trăia… Viața sa căpătase o direcție frumoasă și părinții aveau mare bază pe el în ceea ce privea lucrarea.

Dar nu i-a anunțat nimeni că drumul său era pe sfârșite, că misiunea sa fusese îndeplinită și că avea să trăiască doar în inimile celor dragi și-n inima lui Dumnezeu de pe data de 13 februarie 2018.

Un accident și … Emanuel nu a mai fost…

Durerea nu a putut fi vreodată exprimată în cuvinte. Prea multă, prea grea, prea de nemângâiat…

Singura speranță care i-a păstrat sănătoși pe cei îndurerați a fost și este promisiunea Domnului Vieții – „Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.” Ioan 11:25.

Cu această promisiune și cu implicarea totală în binele semenilor, familia Isvoraș a rămas credincioasă și capabilă a duce lumină în ciuda întunericului care voia să-i învăluie… Astfel au devenit relevanți pentru atâtea suflete suferinde pentru că ei înșiși trecuseră prin valea umbrei morții.

Omenește vorbind, te aștepți ca o astfel de durere să îi îndârjească, să-i depărteze de Cel căruia I-au slujit pentru că a fost necredincios – De ce nu a avut Dumnezeu grijă de Emanuel? De ce a permis morții să biruiască? De ce…..? Numărul acestor întrebări se va opri doar în veșnicie.

Realitatea însă ne dovedește că adevăratul biruitor este Domnul vieții în numele căruia familia Savu a pus bazele Asociației Emanuel Un Act de Bunătate.

Isvoraș și Nina au permis lui Dumnezeu să le transforme durerea într-o imensă binecuvântare pentru cei din jur. Momentele de criză nu fac decât să evidențieze drumul pe care ai mers în perioadele de pace. Semeni bine, culegi bine. Semeni vânt, culegi furtună…

Asociația Emanuel Un Act de bunătate reprezintă actualmente speranța multor suflete aflate în mari nevoi. Poți găsi o descriere detaliată a proiectelor asociației la adresa www.unactdebunatate.ro .

Viața familiei Savu nu este una ușoară. Și niciodată nu va mai fi la fel fără Emanuel… Dar această durere este temporară.

Până atunci, până la marea reuniune de familie, Nina și Isvoraș se investesc cu putere în lucrarea aceasta minunată de a duce speranță celor disperați, celor ajunși la capătul puterilor, celor dezorientați.

Deseori îi poți vedea la cumpărături cu coșuri pline cu de toate cele necesare bătrânilor singuri și bolnavi, copiilor desculți sau celor rămași fără locuință. Nevoile sunt multe. Frământările sunt permanente. Proiectele de amploare – construirea unor case de exemplu- necesită mulți bani de care familia Savu nu dispune. Dar, în baza experienței acumulate, ei știu că fiecare proiect ce vine de sus, este foarte bine pus la punct. Dumnezeu deja pregătește toate cele necesare și le trimite la timpul potrivit.

Isvoraș și Nina nu văd drumul pe care vor merge dar merg de mâna cu Tatăl ceresc. Și un om ca mine, un om ca tine poate fi mișcat de Duhul Domnului și tocmai canapeaua aceea din sufragerie pe care vrei să o schimbi se potrivește de minune în căsuța unui nevoiaș, ziua liberă pe care nu știi cum s-o folosești poate deveni o binecuvântare pentru câteva suflete singure pe care le vei vizita, recunoștința ta pentru binecuvântările Domnului se poate concretiza într-o donație către asociație sau pur si simplu vei observa că doar direcționând impozitul firmei către diferitele proiecte ale Asociației Emanuel Un Act de bunătate reprezintă modul tău de a te investi în binele semenilor.

Satisfacția unui mic act de bunătate este net superioară oricărei achiziții – fie că e vorba de un smartphone, de o țoală de firmă, de o mașină sau o nouă locuință… Singură bucurie adevărată este obținută în urma a aceea ce oferi, nu a ceea ce primești.

Misiune pe viață in România? Da. Se poate. Dumnezeu are loc pentru oricine dorește să ofere bucurie și speranță celor nevoiași. Avem și noi Africa noastră…

Vrei să participi la această lucrare minunată și nu știi cum? Deschide site-ul http://www.unactdebunatate.ro și află!

Acolo vei găsi proiectele în care te poți implica și modalitatea în care o poți face. De asemenea, poți intra în legătura cu Isvoraș Savu, inima acestei asociații, care sigur te va lămuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?