Ne pot îmbolnăvi animalele de companie?

Ne pot îmbolnăvi animalele de companie? Sunt înregistrate cel puțin 39 de boli pe care oamenii le pot lua în mod direct de la animale și în jur de 48 pe care le pot lua de la mușcăturile de insecte. De asemenea, sunt înregistrate 42 de boli importante pe care oamenii le pot contacta prin intermediul apei contaminate cu fecale de animale.

0
221

Care sunt principalele boli pe care le putem lua de la animale?

  1. Boala parazitară cauzată de infecția cu Apicomplexa protozoans din genul Cryptosporidicum se localizează în intestinele animalelor. Se poate contracta prin contactul cu materiile fecale care infestează țesutul epitelial. 
  2. Este o boala virală cauzată de virsul LCM. Afecțiunea se transmite de la animal la om prin contactul cu urina, excrementele sau saliva hamsterilor, șoarecilor, porcușorilor de guineea sau a altor rozătoare. 
  3. Rabia sau turbarea este o boală virală care se transmite prin mușcăturile animalelor infectate. 
  4. TOXOPLASMOZA – Un studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry a relevat faptul că cei infectați cu toxoplasmoza sunt de două ori mai susceptibili de a încerca să se sinucidă.
  5. Leptospiroza. Aceasta este o boală infecțioasă cauzată de agenții patogeni numiți leptospire. Acestea se elimină prin urina animalelor. Contaminarea oamenilor survine prin contactul microbilor cu pielea, mucoasele nazale sau oculare.Deși animalele purtătoare ale acestei bacterii nu prezintă simptome, la oameni, leptospiroza duce la afecțiuni ale rinichilor, meningită, insuficiență hepatică, tulburări respiratorii sau chiar deces. 

Femeile însărcinate și copiii ar trebui ținuți departe de animalele de companie?

În emisiunea ”De vorbă cu doctorul” cu realizatoarea Consuela Bălașa, invitatul medic veterinar Bogdan Alexandru Vițălaru răspunde la această întrebare:

”Nu există un răspuns universal. Nu avem un da sau nu hotărât. Aici nu depinde de experiența mea. Ar fi meschin să fac anumite afirmații generale pe baza experienței mele. Sunt oameni care cercetează acest domeniu și care au spus foarte clar că dacă respectăm toate condițiile de igienă de bun simț, putem să avem oameni și animele la orice vârstă și stare fiziologică.”

Aici poți urmări întreaga emisiune: