miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Ne afectează stresul sănătatea inimii?

Ne afectează stresul sănătatea inimii?

Ne afectează stresul sănătatea inimii? Este un fapt cunoscut acela că stresul reprezintă un obstacol zilnic al vieții noastre. Indiferent de domeniu acesta poate provoca anxietate și chiar depresie. Mulți cred însă că acest lucru face parte din viața zilnică și că la nivelul sănătății nu poate avea efect. Să fie adevărat sau nu?

Ce reprezintă stresul?

Stresul este în esență răspunsul corpului nostru la orice formă de posibilă amenințare. Atunci când percepi un pericol – chiar dacă este unul real sau imaginar – corpul răspunde automat la acesta, printr-un proces denumit reacție de „fugă sau luptă” (fight or flight reaction).

Din punct de vedere fiziologic, când o posibilă amenințare este percepută, sistemul nervos răspunde prin eliberarea hormonilor stresului (precum adrenalină și cortizolul), care activează starea de urgență a corpului. Inima îţi bate mai tare, mușchii se încordează, presiunea arterială crește, respirația se intensifică și simțurile devin mai ascuțite. Astfel, corpul tău are mai multă energie și rezistență, are un timp de răspuns mai scurt și este pregătit să se lupte sau să fugă din fața pericolului pentru a supraviețui.

Este stresul un inamic?

Stresul este inamicul nevăzut al sănătății noastre. Nu trebuie să fie subestimat. El poate fi cauza multor probleme de sănătate, de la mâini transpirate la un stomac deranjat. Poate ajunge la un risc mare de probleme cardiovasculare.

Ne afectează stresul sănătatea inimii?

În emisiunea ”Mens Sana” cu realizatoarea Consuela Bălașa, doctorul Monica Trofin, medic cardiolog, răspunde la această întrebare:

”Cu toții asistăm în jungla orașului în care trăim la o expunere cronică a factorilor de stres. Începând de la trafic, până la sarcinile de serviciu. Stresul în sine nu este demonstrat ca fiind un factor direct către inimă. Indirect este în mod cert. De exemplu poate genera comportamente alimentare care pot fi nepotrivite, cum ar fi mâncatul compulsiv.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...