8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Emisiuni Mens Sana Ne afectează stresul sănătatea inimii?

Ne afectează stresul sănătatea inimii?

Ne afectează stresul sănătatea inimii? Este un fapt cunoscut acela că stresul reprezintă un obstacol zilnic al vieții noastre. Indiferent de domeniu acesta poate provoca anxietate și chiar depresie. Mulți cred însă că acest lucru face parte din viața zilnică și că la nivelul sănătății nu poate avea efect. Să fie adevărat sau nu?

Ce reprezintă stresul?

Stresul este în esență răspunsul corpului nostru la orice formă de posibilă amenințare. Atunci când percepi un pericol – chiar dacă este unul real sau imaginar – corpul răspunde automat la acesta, printr-un proces denumit reacție de „fugă sau luptă” (fight or flight reaction).

Din punct de vedere fiziologic, când o posibilă amenințare este percepută, sistemul nervos răspunde prin eliberarea hormonilor stresului (precum adrenalină și cortizolul), care activează starea de urgență a corpului. Inima îţi bate mai tare, mușchii se încordează, presiunea arterială crește, respirația se intensifică și simțurile devin mai ascuțite. Astfel, corpul tău are mai multă energie și rezistență, are un timp de răspuns mai scurt și este pregătit să se lupte sau să fugă din fața pericolului pentru a supraviețui.

Este stresul un inamic?

Stresul este inamicul nevăzut al sănătății noastre. Nu trebuie să fie subestimat. El poate fi cauza multor probleme de sănătate, de la mâini transpirate la un stomac deranjat. Poate ajunge la un risc mare de probleme cardiovasculare.

Ne afectează stresul sănătatea inimii?

În emisiunea ”Mens Sana” cu realizatoarea Consuela Bălașa, doctorul Monica Trofin, medic cardiolog, răspunde la această întrebare:

”Cu toții asistăm în jungla orașului în care trăim la o expunere cronică a factorilor de stres. Începând de la trafic, până la sarcinile de serviciu. Stresul în sine nu este demonstrat ca fiind un factor direct către inimă. Indirect este în mod cert. De exemplu poate genera comportamente alimentare care pot fi nepotrivite, cum ar fi mâncatul compulsiv.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]