vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Editoriale Educație Natura, cea mai bună școală

Natura, cea mai bună școală

Natura, cea mai bună școală. Părinții și profesorii mai ales, se întreabă adesea de ce copiii nu pot sta liniștiți în bănci în sălile de clasă. De ce nu au stare, de ce se tot mișcă și se tot foiesc. Răspunsul este simplu, dar neglijat de noi toți.

Copiii vor să alerge în aer liber

Copiii prin definiție sunt creați să alerge, să zburde pe câmpii, să se bucure de aer și de natură, de pomi și de flori, de gâze și de fluturi. Natura a fost lăsată de Dumnezeu pentru explorare, de către copii și adulți. Natura reprezintă o sursă inepuizabilă de învățare și bucurie. Iar noi ce facem? În loc să îi lăsăm să se bucure de viață, de cele mai multe ori îi punem în încăperi. Cei mai mulți copii, după 4-6 sau chiar 8 ore de școală, sunt trimiși de părinți la alte ore de meditații, opționale etc. Ne gândim doar la dezvoltarea minții, dar uităm că mintea se dezvoltă optim atunci când și corpul este angrenat.

Cea mai bună clasă pentru copii este natura. Cel mai bun manual nu este făcut de niciun autor pământesc, ci de Dumnezeu. Manualul acesta este lumea creată de El – plantele și animalele. De la firul de iarbă la copacul de zeci de metri înălțime, de la furnică la balena albastră.

Câteva lecții din natură

Sunt nenumărate lecțiile pe care copiii dar și adulții le pot învăța din natură.

Păsările de dimineața până seara cântă neîncetat și lucrează fără oprire până la lăsarea întunericului. Copiii pot învăța că Dumnezeu dorește să fim plini de viață, de bucurie pentru viața pe care o avem; că suntem creați să ne mișcăm, nu să trândăvim. Păsările ne mai învață că după muncă este foarte bună și odihna.

Natura este guvernată de legi. Soarele răsare și apune; pământul își urmează traiectoria pe orbita lui; gravitația funcționează în fiecare clipă și ne ține pe pământ; râurile curg la vale, nu în sus; apa se evaporă din mări, râuri și oceane conform cu circuitul apei în natură; plantele și animalele respectă legile lor specifice de creștere, dezvoltare și reproducere.

Copiii pot explora din plin lumea înconjurătoare, pot descoperi multe alte lucruri, decât cele expuse mai sus. Ei din fire sunt curioși și vor să afle, să pună întrebări și să caute răspunsuri. Natura are rolul acesta de a dezvolta întreaga ființă, de a da energie și vigoare pentru trup și pentru minte.

Astfel că, de ce copiii nu au stare? Pentru că ei au fost creați să învețe, nu în săli de clasă, ci în natură. Nenumărate pot fi lecțiile și beneficiile unei educații care ține cont de acest aspect. Așa că, să găsim modalități de a duce copiii cât mai mult în natură, pentru că natura poate fi școala cea mai bună.

Articol scris de Ciprian Piciorang

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...