Acasă Editoriale Actualitate Muzeul Conacu...

Muzeul Conacul Bellu

Cine nu a vizitat stațiunile de pe Valea Prahovei? Muzeul Conacul Bellu din Urlați este, însă, locul care te va face să uiți de Sinaia sau Castelul Peleș. Reședința boierului Alexandru Bellu este cel mai frumos conac de secol XIX din Țara Românească! Dacă mai ajungi și la Schitul Jercălăi, ridicat pentru Regina Maria, aventura prahoveană devine o amintire de neuitat!

Unul dintre cele mai frumoase locuri din România

Județul Prahova are multe de oferit oaspeților săi. Cine nu a vizitat celebrele stațiuni de pe Valea Prahovei? Cei mai ambițioși au urcat poate și pe Vârful Omu, unul dintre cele mai frumoase piscuri. Însă, nu știu câți dintre voi ați luat la pas și celelalte zone turistice din județ pentru a-i descoperi frumusețile. Când am filmat pentru Andra’s Journey am avut plăcerea să descopăr unul dintre cele mai frumoase locuri din țară.

E vremea să vă pregătiți bagajele și să plecați într-o călătorie cât se poate de specială. Dacă sunteți în pană de idei, vă propun eu o destinație pe cinste, nu departe de București. Cultura, istoria și spiritualitatea sunt la ele acasă, la Urlați. Micuța urbe prahoveană mi-a plăcut atât de tare, încât m-am hotărât să vă povestesc despre principalele atracții turistice din zonă.

O călătorie la Urlați n-are cum să excludă un popas la Muzeul Conacul Bellu!

Muzeul Conacul Bellu din Urlați se poate mândri cu titulatura de cel mai frumos conac de secol XIX din Țara Românească. Ceea ce s-a păstrat din clădire este doar o mică parte din construcția care a înfruntat cutremure severe și două războaie mondiale.

Conacul te impresionează, încă de la exterior, prin arhitectura sa în stil vechi românesc. Intuiam că marea bogăție a muzeului se află dincolo de ușile sale și nu m-am înșelat. Doamna Gabriela Nicolau te introduce numaidecât în atmosfera boierească de la conac. Îți face degrabă cunoscută istoria care-ți trezește mândria în sufletul de român.

Am cunoscut o parte din viața familei care a dat numele și mult mai cunoscutului cimitir Bellu din București. Ceea ce poate nu stiați despre vestitul loc de veci este faptul că a fost amenajat pe locul unei foste grădini de portocali. Sună incredibil pentru București, dar este cât se poate de adevărat!

Un pic de istorie

Alexandru Bellu, fiu al lui Ştefan Bellu şi al Elisei Ştirbei (fiica domnitorului Barbu Ştirbei) a urmat cursuri de Drept la Paris şi-n Elveţia. A devenit avocat și a câștigat atât de bine încât și-a achiziționat proprietăţi la Nisa, Paris, Veneţia și Basel. La Viena a fost înnobilat chiar cu titlul de Baron. Ar fi putut urma o carieră fără griji, dar a ales să se retragă la conacul familiei de la Urlaţi. Aici, având alături pe soţia sa, Alexandrina, şi cei şapte copii, s-a dedicat pasiunii sale de suflet, fotografia.

Mi-am imaginat cum au trăit oamenii aceia! Cum își legănau copiii, cum luau masa împreună, cum se relaxau și cum petreceau, cu musafirii lor. Mi-am închipuit că o zi din viața lor trebuie să fi fost frumoasă. Fără neajunsuri, dar nu lipsită de zbuciumul vremurilor, de frământările de-odinioară.

Încăperile generoase ale conacului adună laolaltă o parte însemnată din operele de artă strânse, cu dragoste și ochi de cunoscător fin, de baronul Alexandru Bellu. Am petrecut minute în șir în fața unora din obiectele sale personale. Tablouri semnate de nume celebre, cărți vechi, porțelanurilor rare și scumpe te impresionează. Multe altele vă vor face și pe voi să rămâneți muți de uimire și să rătăciți prin încăperile conacului, plini de admirație, fascinați de ce veți descoperi.

Muzeul Conacul Bellu – un mic tezaur

Frumoasă îmbinare între influențele occidentale și cele orientale! Se păstrează încă o bună parte din mobilierul original, dar și din exponatele colecționate de Bellu, din lumea largă.

Veți fi mândri că avem un așa tezaur, pe care-l putem arăta oricui ajunge să ne descopere țara, la picior. Înainte de plecare, mi-am luat o clipă de răgaz, am stat pe prispa casei și-am privit în gol. Imaginația a lăsat loc trăirilor… și am simțit că mă încarc cu pace și liniște sufletească.

De la conac până în drumul mare, traversezi o pădurice, parte a vechiului domeniul boieresc, care îți oferă deja o senzație de vacanță, indiferent de anotimp. Acum, parcă ne zâmbește primăvara aici, pe pitoreasca vale a Cricovului Sărat.

Bisericuța călătoare a Reginei Maria

Mulți dintre cei care ajung la Conacul Bellu, trec și pe la Schitul Sfânta Maria-Cricov din Jercălăi. Bisericuța de lemn, emblemă a artei transilvănene, pe meleagurile muntenești, are o vechime de peste două secole și jumătate.

Cleopa Florescu, preot: „A rânduit Dumnezeu să călătorească din Ardeal, peste munți, să ajungă aici și noi să reușim să o îngrijim, să o restaurăm și să o lăsăm urmașilor noștri, în bună stare.”

Construit de meșteri din Mureș, primit în dar de Regina Maria și mutat la poalele Castelului Bran, micuțul lăcaș de cult a ajuns, în cele din urmă, în Prahova. Sau, Dumnezeu știe, poate că drumul ei nu se oprește aici… Cert este că și-a câștigat deja renumele de schit călător.

Bisericuța în formă de corabie se remarcă atât prin armonia desăvârșită a proporțiilor, cât și prin frumusețea picturii interioare, de mare valoare artistică, ce se păstrează și poate fi admirată încă, pe alocuri.

Am pășit în lumea boierilor de secol XIX, din Țara Românească și am descoperit povestea fascinantă a schitului călător al Reginei Maria. Dacă, la sfîrșit, veți alege să vă bucurați și de ospitalitatea muntenească la unul dintre conacele turistice de pe Drumul Vinului din Dealu Mare, atunci experiența prahoveană de weekend se va dovedi una de neuitat.

Nu uitați: sunt Andra și vă îndemn să călătoriți!

Articol realizat de Andra Vișan

Articolul precedentProbleme cu depresia?
Articolul următorTest pentru depistarea SIDA

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...