8.5 C
București
sâmbătă, 28 noiembrie 2020
Acasă Editoriale Actualitate Motivul pentru care Jocurile Olimpice de la Tokio ar putea fi ”un...

Motivul pentru care Jocurile Olimpice de la Tokio ar putea fi ”un coșmar”

Din cauza temperaturii ridicate care se înregistrează în capitala Japoniei în timpul verii, Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, amânate un an din cauza pandemiei de coronavirus, ar putea fi „un coşmar”, a declarat pentru Reuters un consilier al comitetului de organizare, transmite Agerpres.

Deşi Japonia a înregistrat temperaturi moderate în această vară, Makoto Yokohari a declarat că august, luna în care ar avea loc majoritatea probelor competiţiei, ar putea aduce un amestec periculos de căldură şi umiditate.

Yokohari, profesor la Universitatea din Tokyo, a analizat date începând cu ediţia din 1984 a Jocurilor, de la Los Angeles, şi a descoperit că în perioada desfăşurării JO, Tokyo a avut temperatura medie cea mai ridicată şi cele mai multe precipitaţii.

„Când este vorba de stresul termic sau de insolaţii, problema nu este doar temperatura, dar şi umiditatea. Când le combini pe cele două… ediţia de la Tokyo este cea mai rea din toate timpurile”, a afirmat Yokohari.

În luna iulie a acestui an, când ar fi trebuit să înceapă Jocurile, temperatura a fost mult mai scăzută decât media lunii iulie în ultimii cinci ani, care a fost de 30,4 grade Celsius.

Cu o temperatură medie de 30,8 grade în luna august, Yokohari crede că organizatorii ar trebui să se aştepte la ce este mai rău.

JO din 1964 au avut loc la Tokyo în luna octombrie, însă din mai multe motive, inclusiv contractele cu televiziunile şi pentru a evita suprapunerea cu alte evenimente majore, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a hotărât ca Jocurile să înceapă anul viitor tot în luna iulie.

„Dacă am putea programa aceste Jocuri Olimpice în noiembrie, atunci sunt sigur că situaţia ar putea fi mult mai bună, însă din păcate CIO a spus «nu, nu, o să fie în iulie». Acestea fiind spuse, mă tem că nu vom putea face mare lucru, mai ales pentru spectatori”, a declarat Yokohari.

Anul trecut, după o vară deosebit de călduroasă, CIO a acceptat că temperaturile ridicate de la Tokyo reprezintă o problemă şi a decis mutarea probelor de maraton şi de marş în oraşul Sapporo, din nordul Japoniei.

În condiţiile creşterii temperaturii la nivel mondial, Jocurile de la Tokyo ar putea însemna un „moment de cotitură”, a estimat Yokohari.

„Aş spune că Tokyo ar trebui să fie un moment de cotitură pentru întreaga poveste, fiindcă în viitor niciun oraş din lume nu va mai fi capabil să găzduiască Jocurile Olimpice vara”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

28 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în...

Avertizare de la Parlamentul European: Libertatea presei, în pericol!

Parlamentul European este profund îngrijorat de situaţia libertăţii mass-mediei în Uniune şi denunţă violenţele, hărţuirea şi presiunile cu care se confruntă jurnaliştii, se arată...

Criză de cadre medicale în secțiile de Terapie Intensivă. Situația este gravă în toată Europa

Criza de medici şi asistente pentru secţiile de Terapie Intensivă Covid-19 nu este doar în România. Însă, la noi în țară, semnalele de alarmă...

27 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE

La data de 27 noiembrie 1885 se năștea Liviu Rebreanu, prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.   Înainte de a scrie și de...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?