sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Educație Modelul primei școli din lume

Modelul primei școli din lume

Modelul primei școli din lume. Oare când au apărut școlile? Oare când a fost înființată prima școală din lume? Cine au fost elevii? Cine a fost primul învățător? Cum arătau cursurile? Unde se țineau orele de studiu? Cum arăta sala de clasă?

Școala din Eden

Prima școală din lume a apărut în Grădina Edenului. Primii elevi au fost Adam și Eva, părinții tuturor oamenilor de pe pământ. Ei au fost primii învățăcei; primul învățător – Dumnezeu.  Prima lecție pe care a primit-o Adam, a fost imediat după ce a fost creat. Era un om de o statură impresionantă, cu un trup perfect și cu o sănătate deplină.

Înaintea lui au fost aduse toate animalele pământului pentru ca Adam să facă cunoștință cu ele, dar și pentru ca să le pună nume. Imediat a sesizat că toate animalele erau perechi – mascul și femelă, două câte două. Masculul de la fiecare specie cu anumite trăsături, iar femela cu alte caracteristici. Privindu-le cât de bine se potriveau, cât de bine se înțelegeau, a observat în toată mulțimea aceea de vietăți că niciuna nu se potrivește pentru el. S-a născut în el nevoia ca și el să aibă pe cineva alături.

Prima lecție…

Este extrem de prețioasă lecția aceasta. Pe lângă lecția primită, descoperim și modalitatea lui Dumnezeu de a ”preda” omului. Ar fi putut foarte bine să creeze de la început și pe Adam și pe Eva. Dar tocmai, cu intenție Dumnezeu a creat-o pe Eva doar după ce Adam a simțit această nevoie. Dumnezeu nu ”predă” lecții lui Adam, nu îl așază în bancă, nu îl pune să scrie și apoi să memoreze. Dumnzeu îi creează o situație de învățare, pentru ca el singur să ajungă la concluziile potrivite. Prin situația creată, Dumnezeu a dorit să-l inspire pe Adam, să îl motiveze, să îl facă să ajungă singur la înțelegerea nevoii lui – aceea de a avea o soție.

Astfel că, atunci când a văzut-o pe Eva, a reacționat cu aceste cuvinte:

”Iată în sfârșit aceea care este os din oasele mele și carne din carnea mea” Geneza 2:23.

Ce reacție, dar mai ales ce lecție oferă Dumnezeu – Marele și Primul Învățător! Lecția primită de Adam a implicat toată ființa lui: fizic (s-a mișcat printre animale, le-a atins, a avut contact direct cu ele, nu din cărți);  intelectual (a pus nume animalelor – a trebuit să se gândească la caracteristicele animalelor și să le pună nume potrivite); spiritual/sufletesc (dorința inimii lui de a avea o soție alături de el).

Școala din Eden poate fi un model pentru școlile și profesorii de astăzi. O învățare eficientă și de durată este aceea în care profesorul creează o situație, prin care să îl facă pe elev să gândească, să caute soluții, și prin care întreaga ființă este implicată – fizic, intelectual și spiritual.

Articol scris de Ciprian Piciorang

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...