Miturile despre ulei – adevărate sau false? Uleiul este de multe ori un ingredient esențial în mâncarea noastră care aduce gust mai bun produselor. Însă de multe ori, pentru că ne plac alimentele prăjite în acesta, tindem să exagerăm cu folosirea acestuia. În timp ce unii oameni renunță la consumul acestuia, alții migrează la cel pe bază de măsline. Este totuși uleiul bun pentru sănătatea noastră?
Experții doc.ro ne spun că pentru buna funcționare a organismului, excluderea totală din alimentație a grăsimilor vegetale (uleiurilor) nu este recomandată atunci când se încearcă scăderea în greutate.
Mitul #1 – Uleiul este nesănătos și chiar îngrașă
Grăsimile au o reputație proastă, sunt considerate nesănătoase și periculoase. Uleiurile și grăsimile sunt componente indispensabile ale dietei noastre și preiau funcții vitale în organism. Alături de carbohidrați și proteine, se numără printre nutrienții de bază pentru organismul nostru, sunt furnizori de energie, protejează împotriva frigului, asigură absorbția vitaminelor liposolubile și servesc ca purtători de arome. Devin nesănătoase doar atunci când consumăm grăsimi în exces. În afară de cantitate, calitatea uleiului de gătit este cel mai important factor.
Mitul #2 – Uleiul de măsline este mai sănătos
În general, uleiurile sunt considerate sănătoase dacă au un conținut scăzut de grăsimi saturate și cu conținut ridicat de acizi grași polinesaturați. Uleiul de măsline este deosebit de bogat în acizi grași mononesaturați. Cu toate acestea, organismul nostru are nevoie și de acizi grași nesaturați, cum ar fi cei care se găsesc în uleiul de rapiță.
Mitul #3 – Uleiurile vegetale nu se strică niciodată
Perioada de valabilitate a uleiurilor variază în funcție de varietate și de pretratare. În general, uleiurile rafinate pot fi păstrate timp de șase până la opt luni când sunt deschise și până la doi ani când sunt închise. Uleiurile presate la rece, pe de altă parte, au un termen de valabilitate de până la patru luni după deschidere, iar nedeschise până la un an. Depozitarea corectă a uleiului poate influența durata de valabilitate și calitatea sa. Temperatura optimă de depozitare depinde de tipul de ulei. Uleiul de rapiță, de nucă, de in sau de dovleac poate fi păstrat la frigider. Dar uleiul de măsline trebuie păstrat în camere răcoroase, deoarece devine tulbure la temperaturi mai scăzute și începe să se întărească.