Mituri despre acnee care s-au promulgat de-a lungul timpului. Astăzi aflăm care dintre ele sunt adevărate și care sunt false cu ajutorul specialiștilor. În emisiunea ”De vorbă cu doctorul” cu realizatoarea Consuela Bălașa, invitata medic specialist dermatolog Dana Bratu ne ajută să spargem aceste mituri.

1. Punctele negre sunt pori plini de mizerie

Răspuns: Este normal să avem pori. Pielea sănătoasă are pori. Este adevărat că unii dintre noi avem dezavantajul genetic să ne confruntăm cu pori care sunt un pic mai dilatați. Pentru că porii sunt mai dilatați, pe suprafața lor se acumulează cheratină. Cheratina este o proteină de la nivelul pielii care în contact cu aerul se oxidează. Asta nu înseamnă că vorbim despre mizerie, impurități și în niciun caz despre persoane care au o igienă deficitară.

2. Stoarcerea coșurilor le face să treacă mai repede

Răspuns: Cel mai des pacienții se confruntă cu leziuni inflamatorii. Și atunci, noi când stoarcem aceste coșuri nu vom face decât să exacerbăm inflamația și să creștem durata de vindecare. În plus riscăm apoi să ne confruntăm cu semne sau cicatrici.

3. Acneea apare pentru că nu ne spălăm suficient sau cu produsele bine alese

Răspuns: Acneea nu este o problemă legată de igiena personală. Acneea are multiple cauze. Este adevărat că noi recomandăm produse de curățare. Însă am observat că persoanele care sunt cel mai atente cu îngrijirea pielii, sunt și cele care se confruntă cel mai des cu acneea. Este important să avem o rutină corectă de îngrijire a pielii.

4. Cremele hidratante provoacă acneea

Răspuns: Nu cremele hidratante ne vor provoca acnee, ci vorbim despre multipli factori care țin de imposibiltatea pielii de a se exfolia, activitatea exacerbată a glandelor sebacee și activitatea unei bacterii. 

5. Expunerea la soare ajută la vindecarea acneei

Răspuns: Radiațiile ultra-violete au într-adevăr pe termen scurt acest efect de uscare a pielii. Nu doar leziunile ci toată pielea. O dezhidratează, o inflamează. Pe termen mediu și lung aceste radiații vor contribui la răspândirea acesteia.

6. Acneea apare doar la adolescenți

Răspuns: Dacă acum 20-30 de ani vorbeam despre apariția acesteia doar la adolescenți, acum apare și la femeia adultă din multiple cauze. Vorbim despre stil de viață, alimentație sau factori hormonali.

7. Machiajul provoacă și mai multe coșuri

Răspuns: Există produse care pot să agraveze acneea. Tocmai de aceea este important ca seara înainte de culcare să avem o rutină de îngrijire a pielii corectă. 

8. Dieta nu are legătură cu acneea

Răspuns: Există o legătură directă între acnee și dietă însă doar la persoanele care au predispoziție către așa ceva.

9. Pasta de dinți vindecă acneea

Răspuns: Pasta de dinți este un factor de iritație. Adică el nici nu va vindeca leziunile de acnee, ci dimpotrivă, va stimula inflamația locală.

10. Nu este nicio legătură între stres și acnee

Răspuns: Stresul nu numai că declanșează acneea dar o și întreține. Pentru că va favoriza eliminarea hormonilor de tip cortizol.

11. Există produse care pot vindeca acneea pentru totdeauna

Răspuns: Există produse care pot vindeca acneea, dar nu pot garanta lipsa recidivei. 

Aici poți urmări întreaga emisiune: