miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Articole Economic Mitul proprietarului de casă

Mitul proprietarului de casă

Mitul proprietarului de casă este pus sub lumina reflectorului în timp ce România este în continuare o țară în care fiecare își dorește să dețină, nu să plătească chirie. Cât de avantajoasă este însă o astfel de alegere, având în vedere contextul actual? Mai este proprietatea personală un lucru la fel de important ca în trecut?

Avantajul dreptului la proprietate

Dreptul de proprietate face societățile mai egale. Deoarece încurajează clasele inferioare să participe la bogăția unei țări. De-a lungul secolului al XX-lea, există într-adevăr dovezi că, averea generală a fost distribuită mai egal. Chiar și în țările cu inegalități mari de venit .

Recent, asemena afirmații au fost puse pe seama unui așa-numit regim de bunăstare bazat pe active, care se presupune că înlocuiește regimurile de bunăstare tradiționale bazate pe capital.

Ponderea proprietarilor au trecut printr-un declin în secolul al XIX-lea și au început să crească din nou în secolul al XX-lea. Odată cu revoluția burgheză, proprietarii din zona rurală s-au înmulțit datorită distribuției pământului. Dar aceștia au preferat apoi să migreze spre orașe pe fondul urbanizării și industrializării. Din proprietari rurali, s-au transformat în chiriași urbani.

Locuințele sunt o investiție bună, DAR…

Locuințele sunt o investiție bună dacă sunt cumpărate la momentul potrivit, în locul potrivit, cu o ofertă corectă de finanțare și nu sunteți excesiv de vulnerabil la schimbările pieței.

Acest ultim punct este deosebit de important. Deși românii cu venituri mai mari pot face față pierderii locului de muncă sau altor urgențe financiare fără să-și vândă casa, mulți alți oameni nu au această opțiune.

BNR: Averea românilor crește

Avuția netă a populației a continuat să se majoreze în cursul anului 2021 (+10%). Activele imobiliare au fost responsabile pentru majoritatea creșterii (+13%). Acestea fiind susținute de evoluția robustă a prețurilor imobiliare, alături de creșterea fondului de locuințe. Rata de creștere a activelor financiare a încetinit la 3% la finalul anului 2021. Este important de menționat divergența evoluției depozitelor la vedere (+25% la martie 2022), comparativ cu martie 2021) față de cea a depozitelor la termen (-14%). Dar și o accelerare a economisirii în valută în defavoarea monedei naționale. Indicând o preferință ridicată pentru activele cu un grad de lichiditate crescut, pe fondul creșterii incertitudinii cauzate de conflictul din Ucraina.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...