vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Emisiuni Mit sau adevăr – bebelușii poftesc?

Mit sau adevăr – bebelușii poftesc?

Societatea din ziua de astăzi perpetuează ideea că bebelușii poftesc diverse alimente, mai ales în dreptul sugarilor. Este oare acest lucru un mit sau un adevăr?

De ce este important să ne dăm seama cu adevărat când unui copil îi este poftă cu adevărat de un aliment și când nu?

Alimentația bebelușului și diversificarea

Alimentația sugarului și a copilului mic este esențială pentru sănătatea lui ulterioară și a viitorului adult. Primii doi ani de viață sunt foarte importanți. În această perioadă creșterea și dezvoltarea au cel mai accelerat ritm.

Diversificarea (alimentația complementară sau ablactarea în trepte) reprezintă trecerea de la alimentația exclusiv lactată la o alimentație mai variată.

În mod normal, procesul începe la vârsta de 6 luni a bebelușului și, doar în situații excepționale, de la 5 sau chiar 4 luni, atunci când copilul nu ia în greutate, în ciuda alimentației corecte la sân, sau dacă cere frecvent sân și pare flămând după ce a supt.

Mit sau adevăr – bebelușii poftesc?

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitata doctor Ioana Stavrositu explică dacă pofta la bebelușii care nu au început diversificarea este o realitate sau doar un mit:

”Bebelușii nu pot să poftească la ceva ce nu cunosc. Pofta vine mâncând, așa cum zice și proverbul. Ar trebui să cunoască un anumit aliment ca să poftească la el.”

”Bănuiesc că vorbim despre poftă mai ales în cazul copiilor care nici nu au început diversificarea și care stând la masă cu părinții sau văzând un adult mâncând, întind mânuțele spre acel aliment. Aceste acte sunt interpretate de către adulți în mod greșit, ca fiind poftă. Nu este poftă. Este pură curiozitate și este imitarea mișcărilor de masticație în momentul în care începe să saliveze. Pofta nu apare decât în momentul în care un aliment este cunoscut.”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici: https://www.youtube.com/watch?v=YI0QnFCRegY

Vrei să știi cum îți poți întări sistemul imunitar toamna? Avem câteva sfaturi utile pentru tine aici!

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...