NATO evaluează ca posibil scenariul unei intervenții armate a Rusiei în Ucraina, iar această variantă este „preocupantă”, spune secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, care în același timp transmite Moscovei un avertisment fără echivoc: costul va fi foarte sever, dar nu neapărat militar. NATO este pregătită pentru orice eventualitate, dar înainte de toate, lansează către Federația Rusă apelul de a reveni la masa dialogului, a subliniat Mircea Geoană, într-un interviu.
„Suntem o alianță politico-militară pur defensivă. Tot ceea ce facem este conform misiunii încredințate de liderii și de națiunile care sunt membre NATO, inclusiv de România: să apărăm teritoriul și populațiile celor 30 de națiuni, de la Marea Neagră până la Vancouver și până la San Francisco, împotriva oricărui pericol.
Și nu noi suntem cei care am amplasat rachete de ultimă generație și-n Crimeea, și-n Ucraina ocupată, și-n Kaliningrad și-n multe alte locuri. Este, într-un fel, un joc de comunicare la care NATO răspunde extrem de clar, inclusiv prin vocea secretarului general Stoltenberg la Riga, o spun și eu, o spunem și direct Federației Ruse, când avem dialog pe diverse canale cu dânșii: să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenția evidentă de a recrea sfere de influență în Europa”, a arătat secretarul general-adjunct al NATO.
„Vedem cu preocupare această concentrare neobișnuită de forțe militare rusești importante în jurul Ucrainei – și în sud, dinspre Crimeea, și în est, și în nord, dinspre Belarus acum, în noile condiții create de regimul Lukașenko”, a menționat Mircea Geoană.
„Această mobilizare de forțe, numeroase și capabile de acțiuni ofensive, în Crimeea și în jur, și în Donbas, ocupat temporar de către apropiați ai Federației Ruse, este foarte neobișnuită.
Am mai avut în iunie anul trecut o mobilizare oarecum similară, care și atunci a creat numeroase semne de întrebare la NATO, în America, în Europa, peste tot. Și am descurajat și atunci Federația Rusă, cu intenție potențială.
Nu știm până la urmă care este jocul pe care președintele Putin vrea să-l joace. Dar în momentul în care mobilizezi atâta forță militară, există un risc – sperăm să nu fie cazul – ca arma militară să fie folosită încă o dată împotriva Ucrainei”, a arătat Mircea Geoană.
„Sperăm să nu fie această variantă, este preocupant”, a adăugat secretarul general-adjunct al NATO.