8.5 C
București
miercuri, 28 iulie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Mircea Geoană: ”Ascensiunea Chinei reprezintă o mare provocare și creează dezechilibre la...

Mircea Geoană: ”Ascensiunea Chinei reprezintă o mare provocare și creează dezechilibre la nivel planetar”

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a dezvăluit, în exclusivitate pentru A7TV, care sunt problemele de politică internațională cu care se confruntă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în relațiile cu marile puteri ale lumii, Rusia și China.

 

”Există o diferență evidentă (între NATO și) ceea ce reprezintă Federația Rusă, care are o atitudine foarte agresivă, care ocupă ilegal teritorii ale unor state independente și suverane cum a fost cazul anexării ilegale a Crimeei, problemele pe care Rusia le pune, din punct de vedere militar, din punct de vedere al atacurilor hibride, cibernetice, prezență militara, nu doar în estul Europei ci și în sud și în nord.

Deci este clar că, pentru Rusia, NATO are o politică specială de descurajare și de apărare, dar și una de dialog. Și eu sunt însărcinat, în cadrul NATO, să am și această funcție de a purta și dialog cu Federația Rusă”

Dar nu Rusia este puterea globală care pare să îngrijoreze SUA, ci China. De fapt, majoritatea specialiștilor în chestiuni de politică internațională sunt de părere că tocmai acesta a fost principalul subiect de discuție dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Mircea Geoană, ca reprezentant al NATO, a mai adăugat:

”Ascensiunea Chinei, care este un fenomen epocal, este o națiune de dimensiuni semnificative, o națiune care în ultimele decenii a făcut un progres economic considerabil, care dispune, în acest moment, de capacitați tehnologice importante și care investește masiv în arsenalul său militar, inclusiv din punct de vedere nuclear.

Este o mare putere globală a cărei apariție creează dezechilibre la nivel planetar. Ascensiunea Chinei reprezintă o mare provocare pentru NATO.

Nu căutăm confruntare cu China, nu are nimeni nevoie. Am trăit un război rece și ne-a fost de ajuns.

Lumea spune că NATO se ocupă de militari, de securitate, da, dar fără pace și securitate și fără credibilitate din punct de vedere militar, nu există fundație pentru activitate economică normală, pentru o viață normală, pentru lucrurile simple sau mai complicate pe care le avem de înfruntat în viață.

NATO este într-un fel temelia pe care construim o societate sper eu mai bună, mai dinamică, mai competitivă și fără de care nu există decât haos, dezordine și război.”

Despre raportarea politicienilor români la relațiile internaționale și la țările cu care intră în contact, în mod special la SUA, analistul politic Adrian Dobre este de părere că ”ne este frică”.

”Există, din punct de vedere al politicienilor români, o frică de jupân. Ne este frică, nu este respect, este slugărnicie.

Când ne respectăm, discutăm de la egal la egal, facem schimb de opinii, acesta este respectul adevărat. Ceea ce facem noi este slugărnicie. Poate vine din necunoaștere, poate vine din neadaptarea omului politic la realitate, în schimb americanii dacă te văd că ești slugarnic, așa te tratează.

Pentru că ei sunt extrem de pragmatici. Dacă tu nu îți urmărești interesul, să nu te aștepți vreodată că el ar putea să fie voluntar!”

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Adrian Secu, studentul care a ținut piept autorităților din România, învingător în instanță!

Adrian Secu, un tânăr în vârstă de 26 de ani, licențiat în inginerie electrică și știința calculatoarelor, student în anul II la Drept, a...

Au nevoie antreprenorii de coaching?

Începutul unui business este un pas important pentru orice antreprenor și o provocare continuă pe parcursul dezvoltării lui și a afacerii lui. Există, însă,...

28 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită, în 2008, este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.   Scopul acestei zile...

Bomba care aruncă în aer pandemia!

Începând cu anul viitor, CDC renunță la metoda de diagnosticare RT-PCR a noului coronavirus și recomandă laboratoarelor și centrelor de testare să se utilizeze...

COMENTARII RECENTE

Daniel Pop on 1 IULIE ÎN ISTORIE
Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?