luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Noutăți Miopia va deveni boala secolului

Miopia va deveni boala secolului

Miopia va deveni boala secolului 21. Miopia sau vederea încețoșată la distanță este o problemă în creștere la nivel mondial. Jumătate din populația globului ar putea suferi de miopie până în 2050. Miopia are o rată mare de moștenire genetică în aproximativ 70% din cazuri. Însă nu se cunosc motivele pentru care unii copii devin miopi, iar alții nu o fac, deși se nasc din părinți care au miopie.

Cum apare miopia?

Într-un ochi normal, imaginea se formează pe retină. Când privești în depărtare, ochiul nu depune niciun efort. Când privești în apropiere, ca atunci când citești, cristalinul se bombează și ajută ochiul să formeze imaginea de aproape. Ei bine, în miopie, ochiul, care a crescut mai mult decât trebuie, nu reușește să focalizeze imagine pe retină, ci în fața ei. Aceasta este miopia.

Toți copiii se nasc cu o hipermetropie care îi face să vadă neclar atât la apropiere, cât și la distanță. Odată cu creșterea copilului, și implicit a ochiului, această hipermetropia are tendința să scadă până ajunge la dioptrie zero.

Statul afară reduce riscul de miopie

Noi studii arată că cu cât cineva petrece mai mulți ani la școală, cu atât este mai mare riscul de miopie. De asemenea, o meta-analiză arată că petrecerea timpului în aer liber poate reduce riscul unui copil de a dezvolta miopie.

Deși surprinzător, acest lucru are, de fapt, sens. Pe măsură ce copiii cresc și se schimbă, stilul lor de viață le afectează corpul. Un copil subnutrit, de exemplu, poate să nu crească la fel de înalt pe cât ar putea crește dacă ar avea o parte de o dietă mai bună. Un copil care dezvoltă obezitate în copilărie este mult mai probabil să fie obez pe tot parcursul vieții. Iar ochii unui copil care privesc numai la lucruri din apropiere se pot adapta la acest stil de viață și își pot pierde capacitatea de a vedea departe.

Miopia are consecințe reale. Nu numai că poate cauza probleme în sarcinile de zi cu zi care necesită vederea clară la mai mult de câțiva metri distanță, cum ar fi școala sau șofatul. Dar persoanele cu miopie prezintă un risc mai mare de orbire și dezlipire de retină. Problemele nu pot fi rezolvate întotdeauna cu o pereche de ochelari.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...