8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut declarații despre renegocierea PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut declarații despre renegocierea PNRR

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre nota de informare pe care a prezentat-o în cadrul şedinţei Guvern privind jalonul din PNRR referitor la reaşezarea pensiilor speciale pe alte baze şi în care se precizează că MApN şi MAI nu au avizat memorandumul prin care să se înceapă demersurile pentru gândirea noi legi a pensiilor.

 

„Suntem în luna iulie, jalonul are deadline luna decembrie.

Deci, până la sfârşitul anului, această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puţin aşa cum spune astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană şi să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi învestiţi de către Guvern şi de către coaliţie.

Alternativele pe care le avem la îndemână sunt renegocierea şi respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon”, a explicat Boloş.

Întrebat dacă este legitimă solicitarea Comisiei Europene de introducere a pensiilor militare în sistemul public, ministrul a spus:

“Dacă ne referim la jalon şi conţinutul lui este pentru pensiile speciale, dacă ne referim la legislaţia naţională, noi avem pensiile de serviciu”

„În toate statele membre ale Uniunii Europene pentru aceste grupe de funcţionari şi personal încadrat există pensii de serviciu.

Deci, nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în ţările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită. (…)

În momentul de faţă, colegii din ministerele de linie, pe bună dreptate, au ridicat problema aceasta a neconcordanţei între ceea ce este ca şi conţinut al jalonului, care se referă la legile speciale, şi legislaţia naţională, unde avem pensiile de serviciu sau pensiile ocupaţionale, iar din acest punct de vedere trebuie să ne lămurim cu Comisia, pentru că dacă, repet, ne raportăm la celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, au aceste categorii de pensii de serviciu”, a menţionat Marcel Boloş.

El a vorbit despre contextul introducerii în PNRR a jalonului privind pensiile speciale.

„Toate aceste categorii de personal au acest regim al pensiilor de serviciu şi ar fi nedrept dacă ar trebui să facem într-un alt fel, în condiţiile în care aceste reforme şi aceste constrângeri pe care le avem, să zicem, la nivelul reformelor mari, ele au venit pe fondul faptului ca să se asigure Comisia că împrumutul pe care-l acordă României va fi rambursat.

Atunci aveam un vârf de datorie publică şi trebuia să facem dovada că vom optimiza categoriile de cheltuieli publice importante, pentru ca să putem rambursa împrumutul acordat.

Aici, probabil, dacă vom ajunge în situaţia în care să demonstrăm că sustenabilitatea pentru aceste categorii de cheltuieli nu este o problemă, nu cred că vom avea sau nu ar trebui să avem probleme din punctul de vedere al negocierii cu Comisia Europeană. Jalonul, repet, este unul care, deşi este cu referire la aceste legi speciale, legislaţia noastră naţională este cu totul alta.

Deci, dacă e să ne referim la ceea ce solicită Comisia şi, într-adevăr, această solicitare există, nu e un secret, ea trebuie să se raporteze şi la legislaţia naţională şi la practica care există în ţările membre ale Uniunii Europene”, a afirmat ministrul.ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]