Criza economică se adâncește în România, iar alimentele și-au crescut prețurile simțitor. Astfel, cu același buget, românul nu mai are coșul de cumpărături la fel de mare ca anii trecuți și este nevoit să se mulțumească cu mai puțin sau să caute doar lucrurile necesare.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a oferit o soluție care din perspectiva domniei sale, este fiabilă pentru oricine dorește să nu își depășească bugetul lunar acordat alimentației.
„Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare și o spun cu responsabilitate.
Trebuie să facem diferența dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, și o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente.
Sunt două lucruri total distincte. Într-o ţară în care în anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2.000.000 de tone de alimente, putem vorbi despre risipă alimentară.
Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncați, putem fi mai responsabili”, a afirmat Chesnoiu.
„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin.
Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi”, a punctat Adrian Chesnoiu.
„Acesta este fundamentul acelui Program de susţinere a procesării şi de stimulare a procesării materiilor prime.
România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui.
Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone.
Pe piaţa globală vedem că nevoia de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui.
Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a afirmat ministrul Chesnoiu.