8.5 C
București
vineri, 20 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate Ministrul Agriculturii din Ucraina: România este un partener strategic pentru exporturile noastre

Ministrul Agriculturii din Ucraina: România este un partener strategic pentru exporturile noastre

Ucraina, Rusia și Belarus asigură o treime din producția de grâu și porumb la nivel global. Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu, în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine.

E o problemă uriașă. Ucraina este, de asemenea, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din lume, astfel că impactul războiului asupra Ucrainei are urmări asupra securității alimentare la nivel global, avertizează ministrul ucrainean al agriculturii, Roman Leșcenko.

În acest context, ministrul a vorbit și despre importanța portului Constanța pentru mărfurile ucrainene, informează Digi24.

”Este o mare tragedie pentru Ucraina. Agricultura ucraineană constituie 50 la sută din venitul țării, 20 la sută din venitul pe cap de locuitor.

Milioane de ucraineni din micile sate nu mai au locuri de muncă, nici bani și se tem pentru viața lor.

Mulți fermieri au fost uciși, mulți fermieri au activitatea înghețată, utilajele și infrastructura sunt distruse, porturile din sud, toate porturile, sunt blocate, nu mai există posibilitatea de a exporta nimic. În fermele de pui și vită activitatea este stopată.

Este vorba de a asigura supraviețuirea ucrainenilor. Avem stocuri de grâu pentru un an și jumătate, pentru porumb și ulei avem stocuri pentru doi ani. Nu ne dăm seama cum stăm cu campania de primăvară în agricultură din cauza războiului și când vom avea posibilitatea să dăm drumul la lucrări.

Vom avea, în câteva luni, o uriașă criză a alimentelor, care va determina o criză globală economică. 30 la sută din grâu și porumb, 80 la sută din uleiul de floarea soarelui, 25 la sută din îngrășăminte la scară globală provin din Rusia, Ucraina și Belarus. E o nebunie. Fără fertilizanți, nu avem productivitate ca să hrănim lumea.

Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu trebuie să înțelegem că în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Nu vorbim despre 3 la sută, vorbim despre o treime din cantitatea la scară globală!”

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Noi metode de manipulare prin fake-news lansate de Rusia

Propaganda pro-rusă susține, la câteva săptămâni de la începutul războiul, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de...

Maia Sandu laudă inițiativa lui Emmanuel Macron de crearea a unei ”Comunități Politice Europene”

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, fiind într-o vizită oficială în Franţa, a lăudat iniţiativa omologului francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene,...

Liderii G7 ajută Kievul cu 18,4 miliarde de Euro ca sprijin bugetar

Liderii domeniului financiar din grupul G7 sunt de acord să ajute Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari și spun că sunt pregătiți să sprijine...

Vasile Dîncu: ”Sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”

Pentru că războiul din Ucraina nu pare să aibă sfârșit, NATO își sporește prezența, din ce în ce mai numeroasă, pe frontul estic, pentru...