În cele mai multe cazuri, minciuna este foarte dureroasă. Dar, oare, este o trădare sau un mijloc de apărare, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cele din jur? Ovidiu Yang– coach și terapeut, invitat în platoul emisiunii “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, răspunde!
Ce este minciuna?
Minciuna este o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, cu scopul de a ascunde sau de a dezvălui parțial un adevăr.
“În primul rând, este un neadevăr! Are această valență de neautenticitate.Majoritatea oamenilor mint intenționat, dar și neintenționat.
Minciuna are efecte dezastroase în cele mai multe cazuri, efecte care mai devreme sau mai târziu vor apărea.
În momentul în care mințim foarte des, ajungem să ne mințim în primul rând pe noi, iar oamenii din jur vor observa faptul că ne abatem de la calea cea bună”, spune Ovidiu Yang.
Minciuna colectivă
Foarte mulți dintre oameni au fost puși în situația în care au fost mințiți de mai multe persoane în legătură cu un subiect.
Cum este indicat să acționeze persoana care este mințită colectiv?
Ovidiu Yang- coach și terapeut, răspunde:
”După ce se asigură că este mințit de mai mulți oameni, se aplică principiul majorității. Dacă ești singur, este foarte greu să scoți la iveală un adevăr.
Important este să găsești aliați care gândesc la fel ca tine, pentru a face față celeilalte părți care minte.
Obiectivul nu este să demonstrăm neapărat adevărul, ci să semnalăm minciuna. Să afle persoanele în cauză că noi cunoaștem adevărul, încercând să le oprim din drumul greșit pe care au pornit.”
“Minciuna aduce minciună!”
Terapeutul afirmă: “Mulți nu știu unde să se oprească. Dacă am spus o minciună nevinovată, pentru a ascunde un adevăr dureros pentru cei din jur, important este să ne limităm la acel incident.
Propriile minciuni spun lucruri despre noi ca oameni în primul rând, despre cum ne raportăm la viață și ceea ce ne dorim.
Dacă nu suntem autentici, dacă nu menținem valorile sănătoase din viață, cum ar fi integritatea și asumarea, cum păstrăm reperele sănătoase?”
“Minciuna are picioare scurte!”
Cu cât ne gândim mai mult la acest vechi proverb, cu atât conștientizăm cât de real este!
O minciună, oricât de intenționată sau nu este, poate să rănească oamenii din jur, să ne scadă valoarea în colectivitate și să atragem după noi probleme.
Adevărul, indiferent cât de dureros este, ajunge să fie cea mai bună variant pentru o viață sănătoasă!
(28) DE CE (NE) MINȚIM? | COPILUL COPIAZĂ COMPORTAMENTUL PĂRINTELUI | ALĂTURI DE TINE – YouTube