8.5 C
București
marți, 28 septembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Numărul apicultorilor din România a scăzut din 2016 până în prezent la 22.900 de apicultori, arată datele de la Comisia Europeană.

 

În perioada 2014-2016, România avea aproximativ 43.200 de apicultori. Afacerea a fost descendentă pentru că producția de mierea și prețul mierii brute (formă în care se vindea majoritatea mierii românești), au scăzut de la an la an, spun apicultorii, scrie ZF.

Comisia Europeană estimează o creștere ușoară a numărului de apicultori până în 2022, datorită susținerii crescătorilor de albine prin Programul Național Apicol 2020-2022, estimând că în România vor apărea 200 de apicultori noi. Actualii crescători de albine susțin că “nu văd o direcție bună a apiculturii”.

“Numărul apicultorilor a scăzut pentru că prețul mierii brute, care se vindea angro, este foarte mic, a fost vara anului 2020 la nivelul din 2009. De exemplu, mierea polifloră se vindea cu 8 lei/kg.

În plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din producția de miere din cauza condițiilor climatice și subvenția nu ajută un business care nu e profitabil fără ea”, a spus Adrian Vintilă, președintele Asociației Pro Apicultura.

El menționează ca mierea polifloră se vinde în prezent angro cu 9,3 lei/kg (la cel mai bun preț), iar asta înseamnă venituri mici pentru crescători, mulți renunțând la această activitate.

“Iarna aceasta am pierdut și foarte multe familii de albine la nivel național din cauza vremii”

La nivel european, Uniunea European va contribui cu 40 de milioane de euro/an la Programul Național Apicol 2020-2022.

SourceMediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în...

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele...

Veste fabuloasă: Emma Răducanu vine în România!

Lista jucătoarelor care vor participa la turneul Transylvania Open (programat în perioada 25 – 31 octombrie la Cluj-Napoca) a fost anunțată. Iar vestea cea...

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.   Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a...