8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Numărul apicultorilor din România a scăzut din 2016 până în prezent la 22.900 de apicultori, arată datele de la Comisia Europeană.

 

În perioada 2014-2016, România avea aproximativ 43.200 de apicultori. Afacerea a fost descendentă pentru că producția de mierea și prețul mierii brute (formă în care se vindea majoritatea mierii românești), au scăzut de la an la an, spun apicultorii, scrie ZF.

Comisia Europeană estimează o creștere ușoară a numărului de apicultori până în 2022, datorită susținerii crescătorilor de albine prin Programul Național Apicol 2020-2022, estimând că în România vor apărea 200 de apicultori noi. Actualii crescători de albine susțin că “nu văd o direcție bună a apiculturii”.

“Numărul apicultorilor a scăzut pentru că prețul mierii brute, care se vindea angro, este foarte mic, a fost vara anului 2020 la nivelul din 2009. De exemplu, mierea polifloră se vindea cu 8 lei/kg.

În plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din producția de miere din cauza condițiilor climatice și subvenția nu ajută un business care nu e profitabil fără ea”, a spus Adrian Vintilă, președintele Asociației Pro Apicultura.

El menționează ca mierea polifloră se vinde în prezent angro cu 9,3 lei/kg (la cel mai bun preț), iar asta înseamnă venituri mici pentru crescători, mulți renunțând la această activitate.

“Iarna aceasta am pierdut și foarte multe familii de albine la nivel național din cauza vremii”

La nivel european, Uniunea European va contribui cu 40 de milioane de euro/an la Programul Național Apicol 2020-2022.

SourceMediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?