sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Mierea, o afacere care și-a pierdut din esență

Numărul apicultorilor din România a scăzut din 2016 până în prezent la 22.900 de apicultori, arată datele de la Comisia Europeană.

 

În perioada 2014-2016, România avea aproximativ 43.200 de apicultori. Afacerea a fost descendentă pentru că producția de mierea și prețul mierii brute (formă în care se vindea majoritatea mierii românești), au scăzut de la an la an, spun apicultorii, scrie ZF.

Comisia Europeană estimează o creștere ușoară a numărului de apicultori până în 2022, datorită susținerii crescătorilor de albine prin Programul Național Apicol 2020-2022, estimând că în România vor apărea 200 de apicultori noi. Actualii crescători de albine susțin că “nu văd o direcție bună a apiculturii”.

“Numărul apicultorilor a scăzut pentru că prețul mierii brute, care se vindea angro, este foarte mic, a fost vara anului 2020 la nivelul din 2009. De exemplu, mierea polifloră se vindea cu 8 lei/kg.

În plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din producția de miere din cauza condițiilor climatice și subvenția nu ajută un business care nu e profitabil fără ea”, a spus Adrian Vintilă, președintele Asociației Pro Apicultura.

El menționează ca mierea polifloră se vinde în prezent angro cu 9,3 lei/kg (la cel mai bun preț), iar asta înseamnă venituri mici pentru crescători, mulți renunțând la această activitate.

“Iarna aceasta am pierdut și foarte multe familii de albine la nivel național din cauza vremii”

La nivel european, Uniunea European va contribui cu 40 de milioane de euro/an la Programul Național Apicol 2020-2022.

SourceMediafax

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...