miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Familie Metoda daneză de educație II

Metoda daneză de educație II

În cartea Metoda daneză de creșterea copilului Jessica Joelle Alexander și Iben Dissing Sandahl prezintă în ce constă aceasta. Printre altele părinții sunt încurajați să le hrănească copiilor abilitatea de a fi empatici sau să se pună în locul celuilalt.

Metoda daneză și încrederea în alții

Însă, metoda daneză de educație nu se rezumă doar la acest aspect. Filosoful și teologul danez Knud Ejler Løgstrup spunea că încrederea în alții va fi mereu recompensată. El pur și simplu credea că acea încredere, ca și alte expresii suverane ale vieții, precum sinceritatea, iubirea și compasiunea, reprezintă o parte fundamentală a ceea ce înseamnă să fii uman. „A arăta siguranță și încredere în alții înseamnă să te eliberezi de tine însuți.”, spunea Løgstrup.

Pe de altă parte, încrederea se creează și făcând acțiuni împreună, acțiuni care ar putea să te arate celorlalți vulnerabil. De la jocuri până la cântat, aceste activități în societate te pun în dificultate dacă ești un personaj care vrea să pară cel mai isteț și de neatins. Cum să te joci? Doar ești om mare! Cum să cânți? Doar la grădiniță ai făcut asta și poate în adolescență.

Să cântăm împreună!

Și totuși, o metodă garantată care creează starea de bine este să cânți în compania celorlalți. Nu numai la ocazii (nuntă, aniversări), ci în orice ocazie te întâlnești cu cei cunoscuți. Melodiile pe care le cântă sunt adesea special scrise pentru această ocazie. Aici este aici: ele sunt transmise prin viu grai, versurile sunt relaxante și toți se detașează de realitatea imediată, în vreme ce cântă împreună. Că au sau nu voce!

Ca să înțelegeți cât de important și de necesar este considerat acest aspect, danezii au o carte de cântece naționale – Hojskolesangbogen. Tradiția daneză a cântatului se trage din serbările nobilimii și aristocrației din Evul Mediu, dar de-a lungul timpului s-a răspândit și acum este mai des întâlnită ca niciodată. Într-un fel, acest lucru este ușor de înțeles dacă observi comportamentul protestanților practicanți. În bisericile lor au astfel de cărți pe care le folosesc atât acasă cât și la biserică. Protestanții acordă muzicii o importanță deosebită, atât în închinare cât și în relaționarea dintre ei.

Cântatul și încrederea în alții

Nick Stewart, de la Universitatea Oxford Brookes, a făcut o serie de studii asupra cântăreților de cor. Acesta a descoperit că interpretarea împreună a melodiilor nu-i face pe oameni doar mai fericiți, ci și să simtă că sunt parte a unui grup, a unui colectiv. Sincronizarea mișcărilor și respirațiilor din timpul cântatului împreună creează un sentiment puternic de interconectare.

Mai mult, studiile au arătat că grupurile muzicale și-au putut sincroniza, în timp ce cântau, chiar și bătăile inimii. Interpretarea melodiilor împreună eliberează hormonul fericirii – oxitocina – ce reduce stresul și amplifică sentimentele de încredere și de apropiere. Pentru a simți aceste efecte puternice nu trebuie decât să încerci să cânți în grup, înlăturând senzația că ești caraghios dacă faci așa ceva.

Având în vedere că nu mai avem încredere nici în umbra noastră și că vedem „conspirații” peste tot, nu ar strica să aplicăm metoda daneză. Să cântăm împreună acasă, la biserică, la școală și de ce nu, la muncă! Pare ciudat sau este o metodă bună de a dezvolta relații de prietenie?

PS. În josul acestei pagini, la secțiunea „Lăsați un mesaj”, scrie opinia ta cu privire la acest aspect. Mulțumesc anticipat!

Articol realizat de Mihai Stoicescu

Articolul precedentA fi sau a nu fi pe Facebook
Articolul următorCăutând mereu scuze

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...