vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Metabolismul în funcție de vârstă

Metabolismul în funcție de vârstă

Metabolismul în funcție de vârstă. De fiecare dată când mănânci, enzimele din celulele corpului acționează împreună pentru a transforma hrana în energie care menține funcțiile organismului. Metabolismul este precum un motor de reacții chimice, care mențin corpul uman în viață. Viteza la care funcționează acest motor, însă, variază de la o persoană la alta, ne spune doc.ro.

Metabolismul în funcție de vârstă

Metabolismul este responsabil atât pentru pierderea, cât și pentru acumularea kilogramelor în plus. Vestea proastă este că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul încetinește în mod natural. Poate fi ajutat, însă, făcând alegeri înțelepte și sănătoase atunci când vine vorba despre alimentație și mișcare.

Metabolismul la 20-30 de ani

Corpul nu încetează să se dezvolte după împlinirea vârstei de 18 ani, ci dezvoltarea continuă și după 20 de ani, mai ales la nivelul sistemului osos și la nivelul musculaturii. Creșterea stimulează metabolismul, ceea ce înseamnă că se ard calorii chiar și atunci când te odihnești. În concluzie, la 20 de ani este mult mai ușor să îți menții silueta, întrucât metabolismul este aliatul tău de preț și arde caloriile din inerție.

Metabolismul la 30-40 de ani

După 30 de ani, mușchii își pierd din volum, ceea ce înseamnă că nivelul de grăsime pe care organismul o depozitează crește. Studiile științifice sugerează că schimbările de la nivel muscular sunt responsabile pentru schimbările metabolice. Dacă metabolismul încetinește, ai nevoie de mai puțină energie, deci ar trebui să mănânci mai puțin sau să faci mai multă mișcare pentru a arde caloriile suplimentare. Dacă nu, tinde să apară grăsimea, care de cele mai multe ori se depozitează în jurul taliei.

În jurul vârstei de 40 de ani, nivelul de estrogen și progesteron scade considerabil, ceea ce înseamnă că metabolismul devine și mai lent. Pentru a-ți menține greutatea, este absolut necesar să reduci aportul caloric. Dacă ai un stil de viață activ și faci mișcare regulat, e suficient să renunți cam la 150 de calorii. Însă dacă ai un stil sedentar, trebuie să renunți la mai multe.

Metabolismul la 50-60 de ani

Menopauza se instalează pe la 50 de ani, ceea ce înseamnă că metabolismul suferă din nou modificări. Studiile au dovedit că, după instalarea menopauzei, este mai dificil pentru organism să metabolizeze grăsimea, așa că o depozitează.

Un stil de viață activ, precum și o dietă sănătoasă te ajută să îți menții silueta în ciuda trecerii anilor. Mănâncă alimente bogate în vitamine și minerale, de preferat din natură: cereale integrale, fructe, legume, miere de albine și evită alimentele foarte procesate (zahăr, mezeluri, brânză topită etc.).

Mergi pe jos de câte ori poți. Renunță la lift în favoarea scărilor sau caută-ți o formă de mișcare pe placul tău (yoga, înot etc.) pe care să o practici aproape în fiecare zi. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât mai mult îți vei ajuta metabolismul.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...