Meserii uitate: COȘERITUL! – Se mai practică meseria de coșar?

Într-o lume în care viața se desfășoară parțial online, mai știm noi oare ce presupune meseria de coșar? Ionuț Popa și Gabriel Belghir, doi coșari profesioniști, ne-au dezvăluit, în ediția emisiunii Alături de tine, din data de 25 martie, secretele ce stau la baza activității de coșerit în România și, de asemenea, au vorbit despre necesitatea acesteia.

 

Sursa Google

 

Întrebați fiind de către gazda emisiunii, Alina Ilioi Mureșan, în ce constă meseria de coșar și cât de necesară este aceasta, Ionuț Popa afirmă:

„Este o meserie veche care se practică utilizând aparatură nouă. Acum există tehnologii moderne, există lucruri cu, care poți vedea pe coș, camere video de inspecție!
Este obligatorie, de fapt, a devenit obligatorie odată cu legislația, însă este o meserie necesară… până la urmă nu-ți ia foc casa, îți protejează viața”

Ionuț Popa

Despre problemele întâmpinate de-a lungul timpului în practicarea acestei activități, cei doi coșari ne spun:

„În România problema este că nu-i armonizată legislația, iar pericolul constă în faptul că nu este foarte bine controlată zona de coșerit, deși există o lege care te obligă să cureți coșul minim odată pe an sau ori de câte ori este nevoie, însă sunt puține ocaziile în care se cere efectiv, de orice organ de control, acest document. Document care trebuie făcut cu firme autorizate!

 

Legislația din România nu ne ajuta cum îi ajută cea din Austria, pe coșarii de acolo, vedem că la noi e mult în urmă zona de coșerit, dar e mult loc de îmbunătățit!”

 

Nu este indicat să chemi un nespecialist să-ți încredințezi viața până la urmă. Nu este indicat sa o faci singur, este indicat să apelezi la o firma autorizată, la coșari autorizați!”, subliniază coșarul Ionuț Popa.

„Din păcate coșurile de fum au reprezentat cel mai mare procent pentru incendii, 30% dintre incendii au fost provocate de coșuri de fum, însă în asociația coșarilor am încercat să schimbăm puțin din legislație, să mișcăm lucrurile și am reușit, există o parte legislativă mult mai bine pusă la punct!

Lucrurile astea au prins contur în ultimii 7-8 ani în România, am intrat în zona de prevenție, iar problemele au scăzut odată cu începerea prevenției”.

 

Gabriel Belghir

 

De asemenea, meseria de coșar este foarte importantă și în zona industrială, despre acest aspect aceștia punctează: „Când vorbim de coșerit ne referim și la hotele de restaurant sau cantine. Acolo este o mare problemă, având grăsimi de la gătit pe acea tubulatură tot coșarii trebuie să o curețe având un risc de incendiu foarte mare! Lucrurile sunt mult mai complicate și mai complexe având în vedere că lucrăm cu grăsimi pe coș, nu cu funingine, iar grăsimile se curăța mult mai greu, intervenim cu soluții chimice, cu aparatură robotizată, sunt niște echipamente destul de scumpe, dar sunt foarte bune în nișa noastră!”

La ora actuală, în România, există aproximativ 150 de firme de coșerit. Pentru cei care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu trebuie să știe că un curs de calificare se desfășoară pe o perioadă de 6 săptămâni.

Sursa Google

 

Despre pericolul meseriei, cei doi coșari ne-au împărtășit din experiența lor următoarele: „Nu este o meserie periculoasă, însă este o meserie murdară pe care noi o facem foarte curat. Încercam să lăsăm în urma noastră mult mai curat decât găsim.”

Un factor care îi împiedică pe mulți să apeleze la o firmă autorizată este prețul. Însă, despre acest detaliu, cei doi ne comunică: „Prețurile serviciilor oferite de coșari variază, acestea fiind de la 150 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei, poate chiar și mai mult, acolo unde sunt servicii de coșerit profesionale pentru hote de restaurante!”

Tot în cadrul emisiunii, cei doi coșari ne-au prezentat câteva dintre uneltele pe care le folosesc în procesul de curățare a coșurilor. Pentru a afla mai multe detalii despre tainele acestui meșteșug accesați link-ul de mai jos:

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...