În telegramă, Pontiful amintește „cu recunoștință angajamentul vizionar în favoarea concordiei și a fraternității între popoare” al fostului președinte al Uniunii Sovietice, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, precum și angajamentul său „pentru progresul propriei sale țări într-o epocă de schimbări importante”.
Suveranul Pontif a transmis condoleanțe fiicei fostului președinte, Irina, și tuturor membrilor familiei sale, dar și celor care “au văzut în el un om de stat valoros”.
La finalul telegramei, papa Francisc asigură de rugăciunile sale “pentru sufletul” lui Mihail Gorbaciov, invocând de la Dumnezeu „pacea veșnică”.
Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991 ca secretar general al Comitetului Central al PCUS și apoi ca președinte al URSS.
El a anunțat încetarea activităților sale în calitate de președinte, după semnarea Acordurilor de la Belovezhskaya în decembrie 1991.
După demisie, Gorbaciov a creat Fundația Internațională pentru Studii Socio-Economice și Politice (Fundația Gorbaciov), Crucea Verde Internațională, a fondat Forumul pentru Noua Politică și a fost unul dintre inițiatorii creării Forumului Laureaților Premiului Nobel pentru Pace.