8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Mesajul Președintelui cu ocazia sărbătoririi primului ofițer evreu din România

Mesajul Președintelui cu ocazia sărbătoririi primului ofițer evreu din România

“În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României”

 

”Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent şi a participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Griviţa 2, în timpul căruia a fost rănit.

Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul ‘Steaua României’ şi a primit cetăţenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independenţă”, a precizat Iohannis, în mesajul prezentat de către consilierul de stat Mihai Şomordolea în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Capitală cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României.

 

Şeful statului arată că evenimentul de joi pune în evidenţă “unitatea şi dăruirea” cu care locuitorii ţării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independenţa şi idealurile naţionale, iar “sacrificiile lor nu vor fi uitate”

 

 

“Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtăşesc aceleaşi valori şi idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianţei din care România face parte.

Acum suntem ‘Toţi pentru unul, unul pentru toţi!’, iar sub această deviză a Alianţei Nord-Atlantice, cea mai puternică alianţă politico-militară defensivă, militarii noştri se pregătesc şi luptă împreună cu camarazii lor din statele NATO, într-o expresie a comuniunii de valori şi a cetăţeniei democratice, în care respectul diversităţii noastre culturale ne întăreşte şi ne apropie”, afirmă Iohannis.

“Doar prin cunoaştere şi respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului şi a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creşterea toleranţei şi consolidarea păcii, iar ţara noastră este pe deplin angajată în această direcţie.

Mulţumesc comunităţii evreieşti pentru implicarea în viaţa socială din România şi îi asigur pe membrii acesteia, precum şi pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul ţării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse.

Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României”, mai transmite şeful statului.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]