Menopauza – cum poate ajuta substituția hormonală

Menopauza este o etapă naturală în viața fiecărei femei, însă impactul său asupra corpului poate fi semnificativ. Dr. Ailin Septar, invitată în emisiunea „De vorbă cu doctorul” de la A7tv, explică ce se întâmplă în această perioadă și cum tratamentul hormonal poate face o diferență majoră în calitatea vieții femeilor.

„Practic, ovarul nu mai produce hormoni și atunci noi putem suplini acest deficit hormonal din afară. Când avem acest cumul de simptome care afectează și impactează negativ calitatea vieții femeii, putem să apelăm la acest tratament hormonal,” explică Dr. Ailin Septar.

Cum ajută tratamentul hormonal?

Substituția hormonală la menopauză nu doar că tratează simptomele specifice, dar poate avea și beneficii pe termen lung.

Are atât rol curativ, cât și rol preventiv. Tratează cu succes simptomele cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, valurile de căldură atât de supărătoare, cât și atrofia și uscăciunea vaginală,” spune medicul.

Aceste simptome pot deveni extrem de deranjante și pot afecta viața cotidiană a femeilor aflate la menopauză. Prin utilizarea unui tratament hormonal, aceste neplăceri pot fi diminuate semnificativ.

Rolul preventiv al substituției hormonale

Un alt beneficiu important al substituției hormonale este prevenirea osteoporozei. O afecțiune care devine frecventă la femeile de peste 60 de ani.

Când spun preventiv, mă refer că previne apariția osteoporozei postmenopauză în special la femeile de peste 60 de ani,” subliniază Dr. Septar.

Osteoporoza duce la fragilizarea oaselor și crește riscul de fracturi, ceea ce poate afecta semnificativ mobilitatea și independența femeilor. Tratamentul hormonal poate contribui la menținerea densității osoase și la reducerea acestui risc.

Când este recomandat tratamentul hormonal?

Substituția hormonală este o opțiune de luat în considerare mai ales în cazul femeilor care se confruntă cu simptome intense ce le perturbă viața de zi cu zi. Totuși, decizia de a începe un astfel de tratament trebuie luată împreună cu un specialist, care va evalua starea de sănătate generală și riscurile asociate.

Menopauza este o perioadă de tranziție care poate aduce schimbări importante în viața femeilor. Cu toate acestea, substituția hormonală reprezintă o soluție eficientă atât pentru ameliorarea simptomelor supărătoare, cât și pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung, precum osteoporoza. Așa cum subliniază Dr. Ailin Septar, tratamentul hormonal poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții femeilor aflate la menopauză.

Poți urmări întregul interviu pe link-ul de mai jos:

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă călătoria creșt...

Într-o lume plină de agit...

Cancerul pulmonar –...

Cancerul pulmonar rămâne ...

„Credință neclintită” – O...

Pregătește-te pentru o ex...