8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Mediul social te copleșeste?

Mediul social te copleșeste?

Mediul social te copleșește? Adevărul este că, fie că vrei sau nu, ești produsul mediului în care te afli. Se spune, de asemenea, că ești produsul caracterelor celor mai apropiate persoane din anturajul tău. 

Mediul social oferă modelul de viață

Da, mediul social în care trăiești îți oferă modelul de viață. Totuși, trebuie să-ți amintești că ceea ce se întâmplă în mintea ta, este mai important decât ceea ce se petrece în afara ta.

Deși nu întotdeauna poți schimba mediul în care trăiești, poți alege să nu te lași influențat de el, dacă modelul pe care ți-l oferă nu este cel potrivit. Secretul ca să nu devii robul împrejurărilor este să dezvolți o gândire bună, apoi una și mai bună. Un astfel de exemplu este Antwone Fisher, personajul principal al filmului cu același titlu.

Născut într-o școală de corecție, unde mama sa fusese închisă, fără tată, Fisher a crescut într-o familie de asistenți sociali cu totul disfuncțională. Acolo a fost abuzat fizic, emoțional și sexual aproape zi de zi, mama sa socială lăudându-se chiar că într-o zi l-a bătut până a intrat în inconștiență. Deși imaginea creionată în aceste cuvinte poate părea dură, atunci când un reporter l-a întrebat pe Fisher dacă filmul a arătat realitatea în ce privește mediul în care a crescut, a răspuns că în film și în carte a fost blând cu ei.

Mediul social și viața normală

Ceea ce l-a salvat de la o viață irosită a fost întâlnirea cu învățătoarea Profit, undeva prin clasa a IV-a, pe care o vede ca pe un înger. Prin eforturile și grija acesteia, Fisher și-a creat o imagine de sine corectă, care l-a ajutat să-și construiască o viață normală. Nu același lucru s-a întâmplat cu fratele său social, care nu a reușit acest lucru și a intrat într-o viață de droguri și crime.

Fisher își amintește în mod special de o ocazie, când a fost pus să citească. În urma progreselor făcute, învățătoarea i-a transmis că este mândră de el. A fost momentul când a început o nouă viață, mai întâi în mintea sa de copil. Pentru că, deși pe dinafară acceptase timid lauda, pe dinăuntru avea o revelație. A fost prima dată în viața sa când a înțeles că poate face ceva pentru a schimba modul în care vor arăta lucrurile pentru el.

În cartea sa, mărturisește: „Indiferent cât de des îți spune cineva că nu poți face ceva, muncind mai greu și încercând, poți să dovedești că au greșit și chiar să-ți schimbi circumstanțele. Această lecție este aur curat, pe care am să-l țin pentru toată viața mea în buzunar.”

Mediul social nepotrivit nu este o piedică

Lecția pe care o desprinzi este că un mediu nepotrivit nu este o piedică în calea aprinderii lumânării vieții tale, dacă îți schimbi modul în care gândești. S-ar putea să ai nevoie de cineva din exterior, dar cu siguranță se poate.

Chiar dacă ai parte de cele mai grele începuturi, există speranță. În lume există oameni buni, gata să ofere ajutorul potrivit la timpul potrivit.

Iar dacă mediul în care trăiești este neprielnic, încearcă să-l schimbi, după ce ai învățat să-ți schimbi gândirea. Dacă nu ți se permite acest lucru, poate ar fi timpul să-l părăsești.

În orice caz, „lumânarea” trebuie să ardă frumos.

Succes!

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?