Medicii fac apel la autorităţi şi politicieni pentru a impune certificatul COVID. Spun că ar fi un ajutor în plus în lupta cu pandemia, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a anunţat oficial că în România a început transmiterea comunitară a variantei Omicron, iar în două săptămâni, noua tulpină va fi dominantă, informează Digi24.
În România sunt 92 de persoane infectate cu omicron, oficial. În realitate, sunt mult mai multe. Deşi autorităţile se pregătesc pentru valul 5 şi au prezentat amplitudinea lui, 25.000 de infectări pe zi în luna ianuarie, discuţia despre impunerea certificatului verde nu mai există.
„Nu e cazul să mai inventăm noi roata. Atâta vreme cât celelalte state ale Uniunii Europene au considerat că este corect și benefic să adopte acest certificat, eu din toată această atitudine ambiguă în privința certificatului verde înțeleg că în continuare democrația, totuși, este nu foarte bine înțeleasă în România și alături de acest lucru pot spune că primează alte interese decât sănătatea publică”, spune Silvia Nica, medic-șef UPU la Spitatul Universitar București .
Întrebată dacă simte că medicii sunt lăsați să lupte singuri, Silvia Nica a răspuns:
„Da. Categoric da. Nu neapărat singuri, pentru că nu pot să spun că nu am avut ajutor din partea autorităților. Dar ar fi fost un ajutor în plus. Este ca și cum avem motorul bărcii, pornim pe mare la drum, însă ne bate vântul din față, pus de către cineva”
Cătălin Apostolescu, managerul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală este de aceeași părere:
„Noi, medicii, resimțim nevoia acestui instrument. Pandemia nu este a noastră, a medicilor, pandemia este a întregii societăți și întreaga societate trebuie să se implice în rezolvarea acestei pandemii, inclusiv autorități și clasă politică”, declara managerul zilele trecute, într-o conferință de presă alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Valul cinci ar putea fi de o amploare mai mare faţă de valul patru, când sistemul sanitar a fost depăşit. Au fost improvizate saloane, pacienţii au fost trataţi pe scaune, pentru că nu mai erau paturi libere.
Saloanele improvizate sunt încă la locul lor, la Spitalul Universitar, pregătite pentru momentul în care ar începe valul 5.
Sunt saloane improvizate inclusiv pe hol: după o folie de plexiglas se văd foarte multe paturi, deocamdată goale. Însă având în vedere că deja se anunță începerea transmiterii comunitare, este de așteptat ca unitățile de primiri urgențe să fie din nou pline în scurt timp.