luni, iulie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Măsurile adoptate în pandemie au reprezentat un atentat la însăși esența drepturilor...

Măsurile adoptate în pandemie au reprezentat un atentat la însăși esența drepturilor și libertăților fundamentale

Florentin Țuca, avocat, partener fondator coordonator la Țuca, Zbârcea și Asociații, invitat în platoul A7TV, împreună cu Gheorghe Piperea, avocat, partener fondator Piperea și Asociații, au vorbit, în exclusivitate, în emisiunea „Prin tribunale ca prin viață”, cu avocat Mihaela Olaru, despre „Pașaportul de vaccinare și dacă reprezintă aceasta o condiție pentru recâștigarea drepturilor fundamentale”.

 

Analiza făcută de cei doi profesioniști ai Dreptului ne prezintă realitatea măsurilor adoptate în pandemie, realitate văzută ca un atentat la însăși esența drepturilor și libertăților fundamentale.

La întrebarea pusă de Mihaela Olaru, cu privire la contestarea faptelor de discriminare, avocatul Florentin Țuca, a spus:

„Este foarte trist și mă întristează, printre altele și dubla măsură pe care o întâlnesc din ce în ce mai des, la tot pasul. Nu cred că există un program de guvernare, o dezbatere într-o campanie electorală în care statul de drept să nu fie adulat și elogiat.

Toată lumea vorbește despre stat de drept. Statul de drept înseamnă un stat unde legea trebuie respectată, unde supremația Constituției trebuie respectată, unde drepturile și libertățile fundamentale ale omului au un loc foarte bine definit.

Noi vorbim despre statul de drept, pe de o parte, pe de altă parte acceptăm încălcarea principiilor statului de drept cu maximă nonșalanță. Nu înțeleg cum oamenii privesc cu o asemenea îngăduință violarea drepturilor și libertăților lor fundamentale.

Iar când vorbim despre egalitate, egalitatea dintre oameni este un principiu constituțional. De la el trebuie să plecăm. Discriminarea pe baza preferințelor legate de «n-are importantă ce», ar trebui să fie considerată ilegală.

Eu nu pot să fiu discriminat că țin cu Steaua și că nu țin cu Dinamo sau invers. Nu pot să fiu discriminat pentru că recurg la o procedură medicală, metaforic spus.

Este complet aleatorie această practică și, după părerea mea, independent de agentul economic, de forma de proprietate, a impune unui angajat condiția recurgerii la o procedură medicală, cred că este un act discriminatoriu și sancționabil!”

Întrebat de Mihaela Olaru, de așa zisul „val patru”, Florentin Țuca a tras un puternic semnal de alarmă:

„Nu am căderea să fac predicții, însă la felul cum s-a degradat mediul juridic și statul de drept în această perioadă, nu pot sa fiu decât îngrijorat. Mă îngrijorează toate aceste semnale de alarmă.

Cred că se va vorbi cât mai insistent de așa zisul «val patru» și cred că el va fi acompaniat de noi restrângeri și restricții. Iar, speranța lui Gheorghe Piperea cu privire la ridicarea stări de alertă va fi o iluzie.

Sunt destul de pesimist cu acest regim juridic al drepturilor și libertăților fundamentale, despre care am scris în mai multe rânduri și am și pledat pentru asta, pentru că riscăm să alunecăm spre un regim autoritar și să ne pierdem acele libertăți atât de mult aplaudate în trecut.”

Cu privire la certificatul digital al UE privind COVID-19, ce va intra în vigoare de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni, Florentin Țuca, a răspuns cu o întrebare:

„Și cei care nu au certificat ce fac? Scrie undeva în Constituție că dreptul de circulație este supus unor condiționări legate de statutul medical? Nu scrie nicăieri.

Revenind la Constituție și la o povestioară cu fetița mea cea mică care a definit Constituția, atunci când îi dădeam diverse exerciții, dorind să-i testez nivelul de cultură civică, am rugat-o să-mi spună ce înțelege prin Constituție, iar ea mi-a răspuns, simplu, sec, direct: Constituția, înseamnă, Piața în care a cântat Shakira!”

Mai multe detalii puteți urmări în emisiunea juridică „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru | „Poate fi un pașaport de vaccinare o condiție pentru recâștigarea drepturilor fundamentale?”:

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...