8.5 C
București
luni, 8 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Masca de protecție - un pericol pe timp de caniculă?

Masca de protecție – un pericol pe timp de caniculă?

Accesoriul indispensabil în această vară pare să fie masca de protecție, care devine obligatorie în locurile publice aglomerate.
Doar că odată ce cresc temperaturile, crește și disconfortul. Ce pericole mai pot apărea?

 

Medicii din Japonia au avertizat recent în privința consecințelor purtării unei măști pe timp de caniculă, iar oamenii se întreabă dacă purtarea măștilor poate să fie un motiv de îngrijorare.

Potrivit cercetătorilor citați de cotidianul The Japan Times, în condițiile unor temperaturi crescute, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce „scurtează” respirația, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp.

Respirația devine mai greoaie, iar în lipsa unei hidratări regulate, există riscul deshidratării.

Într-adevăr, cu o mască, în special de tip FFP2, este mai complicat să respiri, mai ales în cazul acelor persoane care au deja boli respiratorii.

Însă nu înseamnă ca asta e valabil numai vara, spune un pneumolog francez, Laurent Plantier, medic la Spitalul Universitar din Tours.

Masca FFP2 este cea care filtrează cel mult, dar nu este periculoasă, spune și un alt cercetător, Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.

Nici o mască simplă, din bumbac, nu poate fi periculoasă.

Trebuie urmate doar câteva recomandări.

O dată cu căldura, va fi și umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă și, în plus, nici nu mai filtrează, spune profesorul Dautzenberg.

Sursa Pixabay

Ce e de făcut pentru a evita disconfortul purtării unei măști vara?

Pur și simplu trebuie să adaptăm masca la condițiile de mediu, spun medicii francezi.

Așa cum vara evităm să ne punem căciulă, vom evita o mască prea densă sau dintr-un material care păstrează prea mult căldura.

Nu vom pune o mască făcută dintr-o pânză groasă, cu triplu strat, ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră.

Neplăcerea pe care o aduce portul măștii vara poate fi comparată cu cea pe care o are un sportiv care și-ar face antrenamentul cu mască: după 10 minute, este foarte umedă și dezagreabilă.

Ca urmare, trebuie schimbată des, pentru a continua să filtreze bine.

În ceea ce privește grijile legate de deshidratare, medicii spun că masca nu ar trebui să ne facă să răbdăm de sete doar pentru a nu lua Covid-19.

Însă va trebui să fim atenți cum o dăm jos: o manevrăm din elasticul cu care se prinde, avem grijă ca partea internă și cea externă să nu intre în contact, bem și o punem la loc în același fel.

Măștile ar putea fi folosite și pe plajă, dar, desigur, nu în apă.

Când intrăm în apă, trebuie să fim atenți unde lăsăm masca.

Ideal ar fi să stea agățată cumva, la aer, și trebuie păstrată aceeași precauție, de a nu atinge partea internă de cea externă.

În acest fel, după ce ieșim din apă, o putem putem refolosi.

Trebuie să fim atenți și la crema solară, evitând să putem punem prea multă pe față: crema de protecție solară este grasă, iar masca ar putea deveni umedă și ineficientă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Alertă de secetă în Franța unde mai multe orașe au rămas fără apă potabilă

Prim-ministrul Franței, Elisabeth Borne, a activat vineri o celulă de criză interministerială pentru a aborda problema secetei, despre care biroul său a spus că...

Ce răspunde Sorin Cîmpeanu la întrebarea care este cel mai bun ministru al Educației de până acum?

„Am fost întrebat care cred eu că este cel mai bun ministru al Educaţiei din ultimii 30 de ani. Cu tristeţe v-o spun -...

Papa admite genocidul asupra populației indigene din Canada

Suveranul Pontif a fost întrebat de un reporter indigen canadian de ce nu a folosit cuvântul „genocid” în timpul călătoriei şi dacă admite că...

În SUA, femeile în vârstă sunt mai religioase decât bărbații

Un sondaj realizat în cursul anului 2021 și publicat acum de către Christianity Today sugerează că femeile sunt mult mai religioase decât bărbații, fapt...