8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Marius Budăi, îngrijorat de viitorul forței de muncă, dupa intrarea României în...

Marius Budăi, îngrijorat de viitorul forței de muncă, dupa intrarea României în Schengen

„Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă în momentul în care România va intra în spaţiul Schengen şi cunoaşteţi foarte bine care sunt riscurile: de a intra şi, în continuare, să plece de la noi”

 

”Eu, după discuţiile din 2019 cu miniştrii şi cu ţările cu care am făcut ulterior parteneriate, astfel încât să putem să mergem să importăm forţă de muncă, am solicitat miniştrilor de muncă de acolo şi Guvernului de acolo astfel: atunci când dau posibilitatea oamenilor să plece – şi singura care a răspuns într-un mod cât mai rapid a fost Vietnamul – cei de acolo, de la agenţiile lor şi de la tot ceea ce înseamnă agenţii de plasare a forţei de muncă, să îi informeze, să le spună că, dacă pleacă de la angajator, într-un an sau doi ani, nu mai reţin exact, vor fi rechemaţi în ţară.

Dar asta e o chestiune pe care o putem face bilateral şi depinde foarte mult de înţelegerea celorlalţi”, a explicat Marius Budăi, la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism.

El a subliniat că această problemă poate exista și în plan intern – un muncitor poate să plece de la un angajator care l-a adus în țară la un altul, iar cum mobilitatea muncii nu poate fi limitată, soluția în acest caz ar fi „fair-play-ul” între industrii.

„Ştiţi foarte bine acel proiect scris de mine împreună cu două doamne deputat, colege ale mele de la PSD.

L-am dezbătut foarte mult şi am preferat în acel grup de lucru s-o aduc şi pe doamna Maia Teodoriu, care a fost la Curtea Constituţională, pentru că sunt nişte lucruri care dor, şi anume acel aspect al faptului că vine muncitorul, să spunem nepalez, şi pleacă să spunem de la Dan la Dragoş, nu pleacă în altă parte, adică aici e vorba şi de fair-play-ul între business-uri.

Dar am avut o discuţie săptămâna aceasta şi se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca.

E foarte complicat. Eu personal nu găsesc soluţia, în sensul că mobilitatea muncii nu poate fi limitată, şi atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie la un prim atac la Curtea Constituţională pică.

De aia, repet, fair-play-ul între industrii cred că e singura soluţie.

Şi o soluţie pe care totuşi am găsit-o discutând cu experţi în constituţie, constituţionalişti, ar fi acordul bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă.

Asta ar fi o primă soluţie şi aici, dacă avem nevoie de vreo modificare în codul muncii, mă aveţi partener fără niciun fel de discuţii”, a punctat ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...