8.5 C
București
marți, 28 septembrie 2021
Acasă Editoriale Familie MARILENA ROTARU: ”Nimeni nu dorea reîntoarcerea la România legitimă de până în...

MARILENA ROTARU: ”Nimeni nu dorea reîntoarcerea la România legitimă de până în 1947”

Se spune că un popor care nu-și cunoaște istoria este un popor pierdut. De curând ați avut ocazia să descoperiți ce se află dincolo de cuvinte, dincolo de apariții și, de asemenea, ce se află dincolo de filele de istorie! La 30 de ani de la realizarea primului interviu cu Regele Mihai, invitata lui Cornel Dărvășan, din ediția din 23 martie a emisiunii Știrea cea bună, Marilena Rotaru, ne-a dezvăluit cele mai profunde aspecte din vremea exilului.

 

Sursa Asociatia Principele Nicolae

Marilena Rotaru este un etalon al industriei audio-vizualului, este jurnalist, realizator de programe culturale, cineast și scriitoare.

De-a lungul timpului a intervievat cele mai mari personalități ce fac sfera culturală românească mai bogată. De asemenea, a fost primul jurnalist care a primit accesul de la administrația americană să filmeze în incita postului de radio Europa liberă.

Povestea Marilenei Rotaru începe la București, dar valorile puternice după care s-a ghidat în viață i-au fost înrădăcinate la Focșani, în casa bunicilor: „M-am născut la București, dar mi-am petrecut mult timp vacanțele la Focșani, la bunici! Am avut o legătură foarte profundă cu bunicii mei, în special cu bunica din partea mamei, a fost ființa care mi-a aprins lumina rugăciunilor de la o vârstă foarte fragedă!”

Dorința de a deveni jurnalist a luat naștere în urma cuvintelor biblice pe care bunica sa i le adresa des: „Mi-am dorit jurnalismul pentru că tot bunica mi-a sădit, de copil, în minte cuvintele biblice: «caută și vei găsi!» , iar eu, având acest crez, mi-am dorit să bat la ușile unor oameni ale căror fapte de creație au schimbat, de fapt, lumea! A fost un vis cu o serie de etape!”

 

„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la exilul românesc și 30 de ani de când am făcut primul interviu cu regele Mihai„

 

Sursa Pinterest

Inspirată de un afiș aflat în redacția unei reviste din Anglia, Marilena a construit un slogan pentru România: „Lumea a început azi dimineață și toată lumea știe că regele Mihai este regele României!„

Concedierea de la Televiziunea Română avea să-i aducă Marilenei satisfacții viitoare foarte mari din punct de vedere profesional, prima dintre ele fiind interviul cu Regele Mihai, în Elveția.

Despre acest capitol din viața ei, jurnalista ne spune: „Am fost concediată de TVR în 1991, atunci fusese un miting al alianței civice comuniste […] mi s-a oprit legitimația și mi s-a oferit hârtia de concediere, iar eu am plecat în Germania la prietenii mei de la Europa liberă.

Acolo directorul meu a luat legătura cu regele Mihai, iar după ce am primit aprobarea m-am dus direct la rege, în Elveția!”

Sursa tv8.md

Întrebată despre Regele Mihai, cum era omul din spatele titlului de rege, Marilena ne mărturisește: „Era mai mult decât se vedea! N-am știut și n-am crezut că un suveran poate să aibă atâta dragoste pentru supușii din regatul său”

Imaginea României în viziunea Marilenei Rotaru, având ca formă de guvernământ monarhia ar fi arătat astfel: „Ar fi fost o normalitate pentru că în 30 decembrie în 1947 poporul nu a fost consultat să treacă la republică.

Au adus muncitori de la diverse uzine în Parlament să voteze republica. Deci, fiind un act ilegal și ilegitim trebuia să ne întoarcem la ceea ce era firesc înainte de această consultare.

Regele a observat totuși diferența de modificare a mentalității românilor și nu avea nici un fel de nuanță de acuzare! Regele mi-a declarat: «Eu am să vin pe tronul României atunci când poporul român mi-o va cere»„

„Cea mai cumplită dezrădăcinare este exilul politic! Aceștia care au plecat din România din cauza exilului românesc, au luat România cu ei!”

O altă mare personalitate pe care Marinela Rotaru a intervievat-o a fost dirijorul Sergiu Celibidache: „Interviul cu Celibidache l-am făcut în 1979 la București, dar nu s-a difuzat decât în februarie 1990 deoarece era foarte critic la adresa României.”, își aduce aminte jurnalista.

Urmează interviul cu Emil Cioran: „Se împlineau 100 de ani de la moartea lui Eminescu, atunci când i-am luat interviul lui Cioran, a fost încântat de interviu!”

Vintilă Horia a fost următoarea personalitate care a răspuns întrebărilor jurnalistei: „A fost omul cu o iubire de patrie cum n-am văzut alt român”, ne spune Marilena.

Pe lista personalităților celebre intervievate de către Marilena Rotaru se numără: Paul Goma, despre care spune: „Eu am fost colegă de facultate cu Paul Goma”.

Sursa Podul.ro

De asemenea, Nelly Miricioiu, soprană de operă britanică și Ion Sigismund Ipser, scenograful operei române timp de 20 de ani, conturează lista interviurilor de succes.

În încheiere Marilena ne împărtășește opinia despre rolul pe care îl ocupă cultura în societatea de astăzi: „Cultura este o formă de libertate și nu se poate fără cultură și sunt destul de dezamăgită pentru cât spațiu are cultura în posturile de televiziune de acum și pentru că generația jurnaliștilor tineri nu este atât de preocupată să conserve de risipă și uitare aceste valori”

Pentru a afla mai multe detalii despre memoriile exilului românesc accesați link-ul de mai jos:

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în...

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele...

Veste fabuloasă: Emma Răducanu vine în România!

Lista jucătoarelor care vor participa la turneul Transylvania Open (programat în perioada 25 – 31 octombrie la Cluj-Napoca) a fost anunțată. Iar vestea cea...

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.   Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a...