Acasă Editoriale Actualitate Mâine începe ...

Mâine începe Evaluarea Națională 2020. Ce trebuie să facă elevii?

Peste 170.000 de elevi din toată țara intră în focurile probelor de la Evaluarea Națională 2020, luni dimineață, dar nu înainte de a trece de triajul epidemiologic.

Ministerul Educației a anunțat că tuturor copiilor li se va lua temperatura, la umbră, iar cei care au mai mult de 37,3 grade vor fi trimiși acasă.

Pentru ei, va fi organizată o sesiune specială, la două săptămâni distanță. Aceeași procedură va fi și în cazul candidaților de la bacalaureat.

Elevii care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi testați de patru ori, în total, la intervale de câteva minute, la umbră.

La Evaluarea Naţională pot participa absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, precum şi absolvenţii din seriile anterioare.

Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Naţională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate, în conformitate cu ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4701/2000, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 37/2001, Partea I.

Pe ușa fiecărei săli de examen va fi afișată lista nominală cu elevii repartizaţi în sala respectivă, precum și regulile pe care aceștia trebuie să le respecte pe durata probelor Evaluării Naționale.

Pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, fraudă sau tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1(unu) la lucrarea respectivă.

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase.

Probele scrise pentru Evaluarea Naţională încep la ora 09:00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul.

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Unele școli și-au chemat candidații încă de la ora 7, ca să fie făcut în timp util triajul epidemiologic, înainte să li se dea voie în săli.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, care le vor explica elevilor modul de desfăşurare a Evaluării Naţionale şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

Sursa Pixabay

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi completează datele de pe colţul ce urmează a fi lipit.

Elevii primesc atâtea coli tipizate şi ciorne câte le sunt necesare.

Se folosesc numai colile distribuite de către asistenţi.

Ciornele trebuie predate asistenților, odată cu foile de examen.

Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia.

Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă.

În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la întoarcerea în sala de clasă.

Timpul alocat rezolvării subiectelor la Evaluarea Națională nu va fi prelungit.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor elevii pot folosi doar creion negru.

Elevii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

Se interzice elevilor să pătrundă în clasă la Evaluarea Națională cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea elevului din clasă, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu şi la notarea cu nota 1 (unu) a lucrării.

După ce îşi încheie lucrările, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe.

La expirarea celor 120 de minute acordate, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit.

Trei elevi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Sesiunea specială pentru cei cu probleme de sănătate – adică pentru cei care au fost în izolare, care au avut temperatură prea mare sau au fost confirmați cu coronavirus – va avea ca primă zi de probe 29 iunie în cazul Evaluării Naționale.

În sălile de examen vor avea loc cel mult 10 elevi, locurile pentru ei vor fi stabilite astfel încât să fie o distanță de cel puțin 2 metri, pe rânduri și între rânduri, și bineînțeles în încăperi ar trebui să fie covorașe dezinfectante, măști de protecție și dezinfectante pentru mâini.

Sursa Pixabay

Calendarul pentru Evaluarea Națională 2020

– 2 – 5 iunie: Înscrierea elevilor
– 5 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
– 15 iunie: Limba și literatura română – probă scrisă
– 17 iunie: Matematica – probă scrisă
– 18 iunie: Limba și literatura maternă – probă scrisă
– 22 iunie: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
– 22 iunie: Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
– 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
– 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

ULTIMELE ARTICOLE

Mituri despre bărbați: „B...

Unul dintre cele mai răsp...

Valentina B. a făcut o șc...

Valentina B. a făcut o șc...

Menopauza – cum poa...

Menopauza este o etapă na...