sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Articole Noutăți Mai cred europenii în divinitate sau religie?

Mai cred europenii în divinitate sau religie?

Mai cred europenii în divinitate sau religie? Un sondaj Ipsos intitulat „Sondajul Global asupra Religiei 2023” arată o preferință a europenilor de a nu crede în existența forțelor supranaturale, a iadului sau a diavolului, față de oamenii care trăiesc în alte zone ale mapamondului. Cercetările au fost făcut pe cetățeni din 26 de țări ale lumii. Ele urmăresc să afle care este atitudinea oamenilor din țări declarate creștine, musulmane, islamice și nu numai, legată de dumnezeire.

Date despre Europa

Belgia este locul în care se spune că „religia face mai mult rău decât bine”. 16% cred în iad și 18% în existența diavolului, iar la întrebarea despre cer, credința crește doar cu  câteva puncte.

Pe de altă parte, peste 40% dintre germani, italieni și suedezi spun că raiul există.

Italienii, polonezii și olandezii au fost cei care în proporție de peste 75% au spus că „a crede în Dumnezeu sau în forțe superioare dă sens vieții”. Olandezii sunt cei care au legat cel mai mult credința în Dumnezeu de căutarea „fericirii”, 70%, urmați de italieni și britanici.

Ungaria, Polonia și Romania sunt țările cele mai pozitive cu privire la rolul religiei în societate. Respondenții din Suedia, Marea Britanie, Belgia și Franța nu cred că „practicile religioase au un rol important în viața morală a cetățenilor.” Majoritatea europenilor nu mai consideră că religia ne definește ca persoane.

Ce este șocant cu privire la această statistică?

Statistica șocantă este cea care privește relația oamenilor cu religia și Dumnezeu, în general, nu doar punctual, pe țări. Doar 40% din populația globului crede într-un Dumnezeu, indiferent de numele pe care fiecare religie, il da acestuia. 21% se consideră atei. 20% dintre respondenți cred intr-o putere superioară, dar nu cred că este descrisă cu acuratețe nici de Biblie, nici de Coran, nici de Torah.

Statistica anului 2023, după 3 ani de pandemie arată și cât de mult a afectat această perioadă critică modul de închinare al credincioșilor. Doar 28% din populație mai merge la biserică, templu, sinagogă sau moschee. Totuși, peste 40% din respindenți prefer să își mențină relația cu Dumnezeu vie, acasă.

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...