duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Articole Noutăți Mai cred europenii în divinitate sau religie?

Mai cred europenii în divinitate sau religie?

Mai cred europenii în divinitate sau religie? Un sondaj Ipsos intitulat „Sondajul Global asupra Religiei 2023” arată o preferință a europenilor de a nu crede în existența forțelor supranaturale, a iadului sau a diavolului, față de oamenii care trăiesc în alte zone ale mapamondului. Cercetările au fost făcut pe cetățeni din 26 de țări ale lumii. Ele urmăresc să afle care este atitudinea oamenilor din țări declarate creștine, musulmane, islamice și nu numai, legată de dumnezeire.

Date despre Europa

Belgia este locul în care se spune că „religia face mai mult rău decât bine”. 16% cred în iad și 18% în existența diavolului, iar la întrebarea despre cer, credința crește doar cu  câteva puncte.

Pe de altă parte, peste 40% dintre germani, italieni și suedezi spun că raiul există.

Italienii, polonezii și olandezii au fost cei care în proporție de peste 75% au spus că „a crede în Dumnezeu sau în forțe superioare dă sens vieții”. Olandezii sunt cei care au legat cel mai mult credința în Dumnezeu de căutarea „fericirii”, 70%, urmați de italieni și britanici.

Ungaria, Polonia și Romania sunt țările cele mai pozitive cu privire la rolul religiei în societate. Respondenții din Suedia, Marea Britanie, Belgia și Franța nu cred că „practicile religioase au un rol important în viața morală a cetățenilor.” Majoritatea europenilor nu mai consideră că religia ne definește ca persoane.

Ce este șocant cu privire la această statistică?

Statistica șocantă este cea care privește relația oamenilor cu religia și Dumnezeu, în general, nu doar punctual, pe țări. Doar 40% din populația globului crede într-un Dumnezeu, indiferent de numele pe care fiecare religie, il da acestuia. 21% se consideră atei. 20% dintre respondenți cred intr-o putere superioară, dar nu cred că este descrisă cu acuratețe nici de Biblie, nici de Coran, nici de Torah.

Statistica anului 2023, după 3 ani de pandemie arată și cât de mult a afectat această perioadă critică modul de închinare al credincioșilor. Doar 28% din populație mai merge la biserică, templu, sinagogă sau moschee. Totuși, peste 40% din respindenți prefer să își mențină relația cu Dumnezeu vie, acasă.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...