8.5 C
București
marți, 4 octombrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Macron nu regretă afirmaţia privind „moartea cerebrală" a NATO

Macron nu regretă afirmaţia privind „moartea cerebrală” a NATO

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, joi, că nu regretă afirmaţia privind “moartea cerebrală” a NATO şi a pledat pentru o “clarificare strategică” şi pentru reconfigurarea “ordinii europene în materie de securitate”, informează Ziarul Financiar.

 

Întrebat joi de jurnalişti, în cursul unui eveniment electoral, dacă regretă afirmaţia privind „moartea cerebrală” a NATO, Emmanuel Macron a declarat, potrivit cotidianului Le Figaro:

“Asum total această afirmaţie în actualul context. Rusia a produs un electroşoc. Dacă în 2019 aş fi considerat că trebuia să ne retragem din NATO, aş fi făcut acest lucru. Nu am susţinut niciodată o astfel de soluţie”.

Am considerat permanent că Alianţa Nord-Atlantică ne este suficientă!

“Am considerat permanent că Alianţa Nord-Atlantică ne este suficientă, dar am considerat şi că era necesară o clarificare strategică, pe care suntem pe cale să o realizăm”, a subliniat Emmanuel Macron.

“Războiul creează o ameninţare inedită la frontierele noastre, care evidenţiază din nou necesitatea acestei clarificări strategice.

De altfel, eu cred în continuare că avem nevoie de reconstruirea ordinii europene în materie de securitate”, a argumentat preşedintele Franţei.

Alianţa Nord-Atlantică era în “moarte cerebrală”

Emmanuel Macron şi-a atras critici dure pe plan internaţional în 2019, în principal din partea preşedintelui american din acel moment, Donald Trump, şi a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după ce a afirmat că ţările din cadrul Uniunii Europene nu se mai pot baza pe Statele Unite în materie de apărare, astfel că Alianţa Nord-Atlantică era în “moarte cerebrală”

Emmanuel Macron a făcut declaraţia din 2019 în contextul în care Franţa şi Germania pledau pentru mecanisme europene de apărare, un plan criticat de Statele Unite şi Marea Britanie.

Preşedintele SUA din acea perioadă, Donald Trump, critica frecvent contribuţiile financiare insuficiente ale ţărilor europene la apărarea comună în cadrul NATO. Uniunea Europeană a argumentat că planurile pentru eventuala dezvoltare a capabilităţilor proprii de apărare vor fi compatibile cu cele ale Alianţei Nord-Atlantice.


ULTIMELE ARTICOLE

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult?

Cum reușesc unele persoane să trăiască mai mult? Este o întrebare care a provocat diverse discuții prin care s-a încercat o găsire a unei...

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă?

Distracția face o relație de căsătorie mai interesantă? Foarte multe cupluri de diferite vârste pierd pe parcursul anilor acea flacără a așa numitei distracții,...

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament

Bolnavii de Alzheimer vor avea parte de un nou tratament conform FDA. Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativă progresivă. Aceasta afectează gândirea coerentă, memoria și...

Mit sau adevăr – bebelușii poftesc?

Societatea din ziua de astăzi perpetuează ideea că bebelușii poftesc diverse alimente, mai ales în dreptul sugarilor. Este oare acest lucru un mit sau...