8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Luxul, emoție sau industrie?

Luxul, emoție sau industrie?

Luxul este o emoție sau o industrie? Care este apetitul românilor pentru sigle renumite precum Gucci sau Valentino? Cum s-au raportat aceste francize la piața românească în perioada recesiunii? În industria luxului, consumul scade în același timp cu reducerea puterii de cumpărare?

Etimologia cuvântului își are originea în latinescul „luxuria” și se traduce prin „exces”. Altfel spus, luxul se identifică în speranțele, visele și aspirațiile unei persoane. Mai mult decât atât, putem afirma faptul că un aspect esențial, atunci când vine vorba de cuvântul „lux”, este calitatea. Dacă ne raportăm la vânzarea luxului, cel mai important devine consumatorul.

Luxul – caracteristici

Oamenii cumpără lux pentru a trăi o experiență, pentru a-și împlini o fantezie, pentru a obține o anumită stare, nu doar un produs. Consumatorii așteaptă trei lucruri de la un brand de lux: generozitate, expertiză, încredere. Acestea, odată implementate, au sporit în mod semnificativ cifra de afaceri a companiilor, fie că provin din domenii precum bijuterii, modă, cosmetic, auto sau turism.

luxul

O altă caracteristică a luxului este că transcende din obișnuit, devenind o experiență extraordinară prin intermediul produselor speciale. Acest lucru unește brandurile de lux cu produsele printr-o valoare emoțională, visătoare și plină de speranță a celor care caută un stil de viață sofisticat. Important nu este neaparat prețul unui produs de lux, ci mai degrabă modul în care această experiență face consumatorii să simtă sau să perceapă ideea de confort.

În cadrul emisiunii Business la Superlativ, Tania Balaban, expert în comunicare de brand, a vorbit despre istoria luxului, dar și despre etapele acestuia. Potrivit interviului, luxul prezintă trei stadii: luxul de bază, luxul intermediar și luxul inaccesibil.

Luxul și industria acestuia

Despre industria luxului se tot vorbește și în raport cu nivelul de venit pe care îl posedă un potențial consumator. Altfel spus, conceptul de lux este relativ pentru fiecare individ în parte. La nivel mondial, consumul de lux se resimte cel mai bine în industria modei.

Luxul

Emisiunea Business la Superlativ a analizat, în mod deosebit, industria modei de lux, prin intermediul renumitelor case prezente în București, precum Gucci, Valentino sau Louis Vuitton.

În cadrul Business la Superlativ veți descoperi care este apetitul consumatorilor români pentru aceste sigle și mai ales cum s-au raportat aceste francize la piața românească în perioada recesiunii. Există analiști ai industriei de lux care arată că acest concept nu depinde de perioadele economice și că, în acest caz, nu se aplică formula potrivit căreia consumul scade în același timp cu reducerea puterii de cumpărare.

Articol realizat de Flori Stoian

Articolul precedentSlăbește sănătos
Articolul următorComparația cu alții o soluție?
ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?