Lupta împotriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și frica de zi cu zi? Războiul și criza actuală sunt inamici centrali împotriva creierului nostru.
Ce este anxietatea?
Cuvântul „anxietate” tinde să fie folosit pentru a descrie îngrijorarea sau atunci când frica este sâcâitoare și persistă în timp. Este folosit atunci când frica este despre ceva în viitor, mai degrabă decât despre ceea ce se întâmplă acum.
Anxietatea este un cuvânt adesea folosit de profesioniștii din domeniul sănătății atunci când descriu frica persistentă. Modul în care te simți atunci când ești speriat și anxios sunt foarte asemănătoare, deoarece emoția de bază este aceeași.
Tulburarea anxioasă poate afecta pe oricine, la orice vârstă, și este cea mai frecventă formă de tulburare emoțională. Dacă suferi de tulburare anxioasă, poți fi în același timp și deprimat. Se întâmplă deseori ca persoanele care suferă de tulburare anxioasă să consume alcool în exces sau să facă abuz de droguri pentru a se simți mai bine, însă acest lucru le asigură o ușurare a simptomelor doar pe termen scurt.
Cum combatem anxietatea?
Când te simți anxios sau stresat:
- Ia o pauză. Ascultă muzică sau învață tehnici de relaxare.
- Consumă mese bine echilibrate. Nu sări peste nicio masă. Ai grijă să ai la îndemână gustări sănătoase, care stimulează energia.
- Dormi suficient. Când este stresat, corpul tău are nevoie de somn și de odihnă suplimentară.
- Fă mișcare zilnic pentru a te simți bine și pentru a-ți menține sănătatea.
- Respiră adânc. Inspiră și expiră încet.
- Numără încet până la 10. Repetă și numără până la 20 dacă este necesar.
- Fă tot ce poți. În loc să țintești spre perfecțiune, ceea ce nu este posibil, fii mândru de cât de aproape te afli în demersul tău.
- Acceptă că nu poți controla totul. Pune-ți stresul în perspectivă: este chiar atât de rău pe cât crezi?
- Menține o atitudine pozitivă. Încearcă să înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive.
- Vorbește cu cineva apropiat. Spune-le prietenilor și familiei că te simți copleșit și dă-le sfaturi despre cum te pot ajuta. Discută cu un medic sau cu un terapeut pentru ajutor profesional.
[…] Stresul de sărbători […]