Lucian Boia, istoricul român decorat cu Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei – A7TV – Trăiește viitorul!

Lucian Boia, istoricul român decorat cu Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei

23 ian. 2020
-->

Istoricul Lucian Boia a fost decorat de președintele Ungariei, János Áder, cu titlul ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei” în semn de recunoaștere a activității deosebite desfășurate ca istoric, precum și a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea relațiilor dintre poporul maghiar și român, scrie Hirado.hu, citat de hotnews.ro

Dar cine este Lucian Boia?

Pentru cine nu știe, o simplă căutare pe Wikipedia ne relevă următorele:

Lucian Boia s-a născut în 1944 la București, în cartierul Cotroceni, undeva între Palatul Regal și Facultatea de Medicină. Acolo locuiau în acel moment bunicii din partea mamei. După mamă, Lucian Boia se trage dintr-o familie de italieni, din clanul Morandini, provenit din Predazzo, o comună din provincia Trento, regiunea Trentino-Alto Adige. Bunicul lui din partea maternă era inginer de drumuri și a venit în România să-și facă meseria, stabilindu-se la Câmpulung Muscel. Mama sa a urmat Facultatea de Litere (secția română-italiană). Tatăl său, Aurel Boia, care se trăgea dintr-o familie de mocani din Mărginimea Sibiului colonizați în Dobrogea, a fost o perioadă stenograf la Parlament iar mai târziu a devenit directorul unei școli postliceale de stenografie și secretariat- Institutul Steganografic Boia (1941-1945). În urma bombardamentelor americane asupra Capitalei familia s-a mutat, pentru scurt timp, la Câmpulung Muscel (în mijlocul orașului), locul de baștină al bunicului matern, revenind însă repede în București. În acești primi ani, educația lui Boia s-a înfăptuit prin profesorii particulari de limbi străine.

Istoricul Lucian Boia este binecunoscut pentru nenumăratele sale cărți, studii, eseuri și intervenții în care a încercat să scoată istoria națională din plasa propagandei (Mituri istorice românești, 1995; Istorie și mit în conștiința românească, 1997; De ce este România altfel? 2012; Cum s-a românizat România, 2015)
Lucian Boia s-a opus de mai multe ori concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare. Din acest motiv, istoricul a devenit ţinta naţionaliştilor români.
Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti, mai notează site-ul de știri.

Distribuie articol:
Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *