duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Articole Economic Locurile de muncă neocupate au început să dispară

Locurile de muncă neocupate au început să dispară

Locurile de muncă neocupate au început să dispară. Te-ar putea afecta și pe tine acest lucru? Locurile de muncă vacante sunt un indicator care aproximează tensiunile din piața muncii, care sunt importante în stabilirea salariilor.

Scăderea locurilor de muncă vacante confirmă o scădere a tensiunilor de pe piața muncii. Acest lucru ajutând Banca Centrală pe partea de inflație. Așteptările privind inflația deținând contribuția dominantă la creșterea salariilor.

Nu sunt excluse nici o serie de creșteri ridicate ale salariilor. Induse de particularitățile persistente ale pieței muncii precum următoarele. Spor natural negativ. Un proces de mobilitate transfrontalieră cu o balanță negativă. Proporția ridicată a persoanelor inactive. Lipsa acută în unele sectoare a forței de muncă adecvat calificate.

Și totuși ești afectat?

Dacă cererea excedentară din economie ar rămâne la valori ridicate pentru mai mult timp, creșterea costurilor cu forța de muncă ar putea fi parțial absorbită printr-o diminuare a marjelor de profit ale firmelor și parțial prin noi majorări ale prețurilor finale la consumatori. Aceste potențiale puseuri inflaționiste ar afecta direct puterea de cumpărare a populației, caz în care lanțul cauzal prețuri ridicate – salarii reale reduse – revendicări salariale ar putea genera o spirală inflaționistă autoîntreținută, atrage atenția Banca Națională.

Dinamica anuală a salariului mediu brut pe economie s-a majorat ușor în perioada aprilie-mai 2023, până la 13,6%, ritmul de creștere fiind imprimat de evoluțiile din sectorul privat.

În sectorul bugetar, rata anuală de creștere a salariilor a fost mai moderată, respectiv 7,4 % în intervalul aprilie-mai, dar în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de trimestrul I 2023, ca urmare a distribuirii tichetelor de vacanță.

Productivitatea muncii

Dinamica productivității muncii din economie s-a redus în primul trimestru din 2023 până la 3,6 la sută. Aportul decisiv a revenit sectorului construcțiilor (încetinire a ritmului anual al VAB de la 16,1 la sută la 7,5 la sută), pe fondul temperării activității din zona rezidențială, în timp ce productivitatea în activitățile de comerț-transport- HoReCa și-a consolidat dinamica anuală pozitivă, ca urmare a extinderii suplimentare a lanțurilor moderne de retail.

Industria prelucrătoare nu oferă, deocamdată, indicii de revenire. Pe acest segment, productivitatea muncii s-a contractat și în T1 2023, într-un ritm similar celui consemnat în intervalul precedent, respectiv -3,3%, deteriorându-se ulterior până la -6,8% în primele două luni din trimestrul II.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...