
Cum se poate prelua o afacere la cheie? Este franciza o afacere sigură? Cât investesc corporațiile în dezvoltarea angajaților? Concursul de public speaking între companii dezvoltă procesele de vânzări?
Ne-au răspuns la aceste întrebări antreprenorii Liviu Souca și Andrei Dunuta, invitații colegei noastre Flori Stoian în platoul emisiunii BUSINESS LA SUPERLATIV.Dar cine sunt cei doi antreprenori?
În urmă cu mai mulți ani, doi manageri de la Beverage Distribution Group, Liviu Souca si Diana Blinda, s-au decis să aleagă calitatea de patron în locul celei de angajat așa că au fondat brandul Hansen. Au ales acest nume pentru ca admiră spiritul scandinav și modul profesionist de a face business. Cei doi și-au dorit să importe mobilier de birou de calitate, dar, mai ales, să ofere servicii de calitate. Modelul de business nu a fost unul importat, ci a pornit de la experienta proprie. “Avem stocuri minime, dar ținem un stoc tampon de mobilier pe care îl oferim clienților pana ce vine din străinătate mobila comandată de ei”, subliniază Liviu Souca. În general, mobila comandată vine în 30 de zile. Cei doi acordă o deosebită atenție clienților și consideră că acesta este unul din atuurile companiei. Au ales segmentul mobilierului de birou pentru că era nevoie de investiții mai mici și, în plus, decizia de cumpărare se lua mai ușor. “N-am vrut sa intram pe mobila de casa, pentru ca vrem sa facem bine ceea ce facem. Pentru mobila de casa ne-ar trebui un showroom costisitor, și, în plus, clienții persoane fizice sunt mai capricioși, se decid mult mai greu”.Un scurt istoric al brandului Hansen arată așa:
– 2018 – Apare o noua franciza Hansen – Hansen League TIMISOARA – 2017 – Prima franciza Hansen – Hansen League CLUJ – 2016 – Rebranding – noua identitate verbală și vizuală, nou website – 2012 – Au organizat primul Workshop despre Ergonomie din România, în parteneriat cu Dauphin și BMW Automobile Bavaria – 2011- Au creat Hansen Lounge, un spațiu pentru invitații VIP de la TIFF, în Cluj Napoca. – 2009- Hansen devine reprezentantul unic în România al Teknion, producător canadian de mobilier de birou cu renume mondial – 2008- Parteneriat încheiat cu Dauphin, producător german de scaune ergonomice – 2002- Fondat de Liviu Souca și Diana BlîndaCe sfaturi are Liviu Souca pentru noii antreprenori?
“Când devii antreprenor nu trebuie să ai o presiune financiara foarte mare până când închei primele contracte. Te ajuta să ai un personal network bun, și desigur, și un pic de noroc. Șase luni am muncit pentru a câștiga primul client”, spune acesta.
Un alt invitat al colegei noastre Flori Stoian în platoul emisiunii BUSINESS LA SUPERLATIV a fost antreprenorul Andrei Dunuta, un fost corporatist care acum organizează concursuri de public speaking între companii.
Andrei iubește să lucreze cu oamenii, să îi ajute să se dezvolte și să le insufle încrederea în propriile forțe. Când conduce o echipa e ca și cum ar pleca într-o călătorie – provocator și captivant, asa cum singur mărturisea pe propriul blog. La 19 ani a început să lucreze în vânzări și consideră că este domeniul care i se potrivește cel mai bine. Timp de 6 ani a reușit să construiască unele dintre cele mai performante echipe în cadrul departamentelor de vânzări directe ale Citibank și Raiffeisen Bank. Andrei este fondator al Self Trust Academy, companie care-și propune să dezvolte oameni de vânzări ieșiți din tipare. Consideră că un bun vânzător are nevoie de o mulțime de abilități, de la public speaking la time management, de la comunicare și influențare la leadership și multe, multe altele. Citește des și divers și investește constant în dezvoltarea sa. Colaborează ca trainer motivațional cu organizația Salvați Copiii și este lector la Fundația Calea Victoriei.