8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Letonia dorește limitarea folosirii limbii ruse

Letonia dorește limitarea folosirii limbii ruse

În timp ce referendumul a confirmat dorința locuitorilor de a avea letona ca unică limbă de stat, ministrul Justiției, Janis Bordans, a subliniat că “în practică, consecințele pe termen lung ale rusificării sunt de așa natură încât practica utilizării simultane a limbii letone și a limbii ruse în comunicarea de zi cu zi, în public și la locurile de muncă s-a înrădăcinat”

 

Potrivit politicianului, acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că toți locuitorii Letoniei au posibilitatea de a folosi zilnic limba de stat.

De asemenea, el a adăugat că “practica este de așa natură încât letonii trebuie să cunoască limba rusă într-o varietate de situații”.

“Acest lucru nu ar trebui să fie permis, cu excepția anumitor cazuri care vor fi enumerate în lege.

Dar publicul ar trebui să știe că letona trebuie folosită pentru relațiile de afaceri, precum și pentru comunicarea la locul de muncă”, consideră Bordans.

Potrivit acestuia, o astfel de lege ar putea fi trimisă la o reuniune a partidelor care formează guvernul în viitorul apropiat. După aceea, ar putea fi înaintat Parlamentului.

Întrebarea dacă modificările vor afecta și roboții telefonici, inclusiv diversele întreprinderi din sectorul privat sau public, care adesea oferă clienților posibilitatea de a comunica nu doar în letonă, ci și în rusă, Bordana spune că această problemă nu a fost încă discutată. Politicianul admite, totuși, că s-ar putea aplica și în astfel de cazuri.

“Ar trebui să fie interzisă utilizarea unei limbi care nu este o limbă a Uniunii Europene în plus față de limba de stat atunci când se vând bunuri sau se furnizează servicii. Este posibil ca limba rusă să fie exclusă și în mesajele telefonice și bancare”, a declarat ministrul.

Legea s-ar putea aplica, de asemenea, anunțurilor de angajare care necesită cunoașterea limbii ruse.

“De exemplu, în cazurile în care un angajator angajează cel puțin 50 de angajați și cere ca cel puțin cinci angajați să cunoască sau să folosească o limbă care nu este o limbă oficială a UE sau consideră că cunoașterea limbii respective va oferi un avantaj candidatului, acest lucru va trebui justificat”, a spus Bordance.

Se așteaptă ca această justificare să fie examinată în continuare de către Centrul lingvistic de stat și Inspectoratul de stat al muncii.

Angajatorul, la rândul său, va trebui să ceară aprobarea ambelor instituții.ULTIMELE ARTICOLE

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]