
Leon Dănăilă, despre menținerea sănătății creierului. Leon Dănăilă și-a închinat întreaga viață vindecării românilor! Care este alimentația corectă pentru sănătatea creierului? Care sunt ultimele descoperiri legate de plasticitatea creierului? Ce cărți ne pregătește cel mai iubit medic din România? Află în emisiunea BookMedia cu realizatoarea cu Natașa Culea, povestea medicului Leon Dănăilă, o poveste despre dăruire și devotament.
Câteva lucruri interesante despre creier
Cât folosim din creierul nostru ?
Un mit care circulă de lungă durată spune că oamenii de obicei folosesc doar 10 la sută din capacitatea creierului lor, ceea ce sugerează că, dacă am ști doar să „piratăm” pe ceilalți 90 la sută, am putea fi capabili să deblocăm abilități uimitoare. Deși nu este clar exact de unde a luat naștere acest mit și cum s-a răspândit atât de rapid, ideea că am putea să ne atingem cumva de puterea creierului încă neclamată și este cu siguranță una foarte atractivă. Totuși, nimic nu poate fi mai departe de adevăr decât această piesă de poveste urbană. Având în vedere doar ceea ce am discutat mai sus: chiar și în stare de repaus, creierul este încă activ și necesită energie.
Scanările creierelor au arătat că ne folosim creierul aproape tot timpul, chiar și atunci când dormim – deși tiparele de activitate și intensitatea activității respective, pot diferi în funcție de ceea ce facem și de starea în care suntem. „Chiar și atunci când ești angajat într-o sarcină și unii neuroni sunt angajați în acea sarcină, restul creierului tău este ocupat făcând alte lucruri, motiv pentru care, de exemplu, soluția unei probleme poate apărea după ce nu te-ai mai gândit la acel lucru pentru o perioadă, sau după un somn de noapte, și asta tocmai pentru că creierul tău este în mod constant activ ”, a spus neurologul Krish Sathian, care lucrează la Universitatea Emory din Atlanta. „Dacă ar fi adevărat că folosim doar 10 la sută din creier, atunci probabil că am putea suferi pagube la 90 la sută din creierul nostru, cu un accident vascular cerebral […] sau ceva de genul acesta, și nu [experimentăm] niciun efect, și asta este clar neadevărat.”