Acasă Emisiuni BookMedia Leon Dănăilă,...

Leon Dănăilă, despre menținerea sănătății creierului

Leon Dănăilă, despre menținerea sănătății creierului. Leon Dănăilă și-a închinat întreaga viață vindecării românilor! Care este alimentația corectă pentru sănătatea creierului? Care sunt ultimele descoperiri legate de plasticitatea creierului? Ce cărți ne pregătește cel mai iubit medic din România? Află în emisiunea BookMedia cu realizatoarea cu Natașa Culea, povestea medicului Leon Dănăilă, o poveste despre dăruire și devotament.

Câteva lucruri interesante despre creier

Cât folosim din creierul nostru ?

Un mit care circulă de lungă durată spune că oamenii de obicei folosesc doar 10 la sută din capacitatea creierului lor, ceea ce sugerează că, dacă am ști doar să  „piratăm” pe ceilalți 90 la sută, am putea fi capabili să deblocăm abilități uimitoare. Deși nu este clar exact de unde a luat naștere acest mit și cum s-a răspândit atât de rapid, ideea că am putea să ne atingem cumva de puterea creierului încă neclamată și este cu siguranță una foarte atractivă. Totuși, nimic nu poate fi mai departe de adevăr decât această piesă de poveste urbană. Având în vedere doar ceea ce am discutat mai sus: chiar și în stare de repaus, creierul este încă activ și necesită energie.

Scanările creierelor au arătat că ne folosim creierul aproape tot timpul, chiar și atunci când dormim – deși tiparele de activitate și intensitatea activității respective, pot diferi în funcție de ceea ce facem și de starea în care suntem.

„Chiar și atunci când ești angajat într-o sarcină și unii neuroni sunt angajați în acea sarcină, restul creierului tău este ocupat făcând alte lucruri, motiv pentru care, de exemplu, soluția unei probleme poate apărea după ce nu te-ai mai gândit la acel lucru pentru o perioadă, sau după un somn de noapte, și asta tocmai pentru că creierul tău este în mod constant activ ”, a spus neurologul Krish Sathian, care lucrează la Universitatea Emory din Atlanta.

„Dacă ar fi adevărat că folosim doar 10 la sută din creier, atunci probabil că am putea suferi pagube la 90 la sută din creierul nostru, cu un accident vascular cerebral […] sau ceva de genul acesta, și nu [experimentăm] niciun efect, și asta este clar neadevărat.”

Cum se schimbă creierele odată cu vârsta?

Pe măsură ce îmbătrânim, părți ale creierului nostru încep să se micșoreze în mod natural și începem să pierdem treptat neuronii. Lobul frontal și hipocampul – două regiuni-cheie ale creierului în reglarea proceselor cognitive, inclusiv formarea memoriei și rechemarea – încep să se micșoreze atunci când ajungem la vârsta de 60 sau 70 de ani.

Acest lucru înseamnă că am putea începe în mod natural să găsim mai dificil decât înainte învățarea de lucruri noi sau să îndeplinim mai multe sarcini în același timp. Există însă și o veste bună. Până nu prea mult timp în urmă, oamenii de știință credeau că, odată ce am început să pierdem neuronii, nu vom putea crea noi celule ale creierului și că va trebui să ne resemnăm.

Cu toate acestea, se dovedește că acest lucru nu este adevărat. Cercetătoarea Sandrine Thuret, de la King’s College London din Marea Britanie, a explicat că hipocampul este o parte crucială în creierul adult în ceea ce privește generarea de noi celule. (Și acest lucru are sens dacă considerăm că acesta joacă un rol important în procesele de învățare și memorie.)

Procesul în care se creează noi celule nervoase în creierul adult se numește neurogeneză. Potrivit lui Thuret, estimările sugerează că un om adult adult va produce „700 de neuroni noi pe zi în hipocamp.” Aceasta, sugerează ea, înseamnă că, atunci când vom ajunge la vârsta mijlocie, vom fi înlocuit toți neuronii pe care i-am avut în această regiune a creierului la începutul vieții cu unul pe care l-am produs în perioada adultă.

Leon Dănăilă, despre menținerea sănătății creierului

”Alimentația ajută la obținerea performanțelor intelectuale și fizice. Ajută la îmbolnăvirea creierului dar și la însănătoșirea lui. Ajută la amânarea perioadei de îmbătrânire a individului respectiv. Totodată ajută și la menținerea unui creier sănătos pe o perioadă foarte lungă de timp. Condiția este să renunțăm la mesele păcătoase. Vorbim despre acele mese care sunt compuse din alimente cu multe grăsimi, zaharuri. Dacă aceste alimente sunt înlăturate încă din perioada tinereții, ajută foarte mult la dezvoltarea individului respectiv.

Nu înseamnă că trebuie să renunțăm la tot. Cafeaua spre exemplu are un rol foarte benefic dar trebuie băută până la 2-3 ceșcuțe pe zi. Nu în cantități prea mari.

Ciocolata poate fi consumată până la 20-30 de grame pe zi. 

Somnul este foarte important. Individul respectiv trebuie să facă uz de somn. Timp în care creierul se odihnește și își recapătă forțele. Educația fizică are un rol foarte important. Satisfacțiile și succesele au de asemenea un rol pentru dezvoltarea creierului.”

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...