8.5 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Legea care permite sinuciderea asistată a intrat în vigoare în Austria

Legea care permite sinuciderea asistată a intrat în vigoare în Austria

Adulţii din Austria, bolnavi în fază terminală sau care suferă de o afecţiune permanentă, pot opta pentru sinucidere asistată. Practica are reglementări stricte, fiecare caz urmând să fie evaluat de doi medici, dintre care unul trebuie să fie expert în îngrijire paliativă, informează Digi24.

Parlamentul austriac a aprobat noua lege, în decembrie, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale pe această temă.

Oficialii spun că guvernul a alocat, de asemenea, fonduri pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, pentru a se asigura că nimeni nu alege să moară atunci când sunt disponibile alte opţiuni.

Sinuciderea asistată este legală şi în Elveţia.

Asistenţa activă la sinucidere va rămâne în continuare în afara legii în Austria, iar noile norme exclud în mod explicit minorii sau persoanele cu probleme de sănătate mintală. Adulţii care doresc să îşi pună capăt vieţii trebuie să prezinte un diagnostic şi să aibă confirmarea că sunt capabili să ia propriile decizii.

După ce au obţinut aprobarea a doi medici, pacienţii trebuie să aştepte 12 săptămâni pentru a reflecta asupra deciziei lor sau două săptămâni dacă suferă de o boală incurabilă. Dacă, după această perioadă de aşteptare, îşi susţin decizia, ei pot obţine medicamente letale de la o farmacie, după ce au notificat un avocat sau un notar. Pentru a preveni abuzurile, numele farmaciilor care vând aceste medicamente vor fi dezvăluite doar avocaţilor şi notarilor care primesc aceste notificări şi nu vor fi făcute publice.

Până în prezent, în conformitate cu legislaţia austriacă, orice persoană care determina sau ajuta pe cineva să se sinucidă risca până la cinci ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă va rămâne în vigoare pentru cei care ucid o altă persoană la „cererea serioasă şi categorică” a acesteia, mai scrie BBC, citat de Mediafax.

O interdicţie absolută privind moartea asistată a fost ridicată anul trecut de o instanţă federală, care a decis că aceasta „încălca dreptul la autodeterminare”.

Înainte ca noile reguli să fie aprobate de parlament în acest an, unii opozanţi politici au susţinut că acestea pun prea multe obstacole în calea celor care doresc să beneficieze de moarte asistată.

Alţii au susţinut că se vor impune prea puţine restricţii, afirmând că o evaluare psihiatrică nu este suficientă pentru a evalua capacitatea de decizie a pacienţilor.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNL: Din aprilie 2022 se va reduce TVA la energie și se vor compensa certificatele verzi

Românii care primesc facturi prea mari la energie și la gaze trebuie să facă imediat plângere la Protecția Consumatorului, a spus ministrul Economiei. Ministrul...

Meteorologii anunță ninsori viscolite, vânt cu rafale de până la 120 km/oră și polei

Episod de iarnă autentică, la munte și în nord-vestul țării. Va ninge din nou, iar temperaturile scad. Meteorologii spun că vremea va fi schimbătoare,...

Ce urmează după săptămâna de dialog? Kremlin: Suntem gata să trecem la represalii

După o săptămână de diplomaţie intensă, ruşii şi occidentalii rămân pe poziţii „total divergente”, ceea ce este „supărător”, după cum a declarat duminică purtătorul...

Cătălin Predoiu a finalizat proiectul privind desfiinţarea secției pentru investigația infracțiunilor din justiție

Ministerul Justiţiei a anunţat că a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) şi că va iniţia, săptămâna...