”Jurnal de adolescent”, o nouă producție de senzație la A7tv! Alina Ilioi dorește să răspundă tuturor întrebărilor adolescenților în căutarea identității. Sâmbătă, 21 octombrie, ora 18:00, va avea loc premiera emisiunii ”Jurnal de adolescent”.
Prezentatorea emisiunii, Alina Ilioi, a declarat in exclusivitate pentru a7tv.ro:
„Sunt conștientă că a fi adolescent în 2023 este o provocare foarte mare, mai ales când tentațiile sunt la fiecare pas, iar părinții sunt tot mai ocupați. Într-o lume în care ți se spune că poți fi tot ce vrei, dar e COOL doar dacă ești ca EI, adolescentul trebuie să aibă niște repere sănătoase și solide. Când eram copii și ne loveam, alergam în brațe la mama. “Jurnal de adolescent” îmi doresc să fie pentru tânăr acele brațe în care să alerge când are o frământare.”
Alina Ilioi Mureșan a povestit cum a intrat în televiziune la vârsta de 17 ani.
„Televiziunea nu a fost în permanență în mintea mea. Îmi doream să scriu pentru că îmi plăcea foarte mult să citesc. Îmi doream să fiu detectiv, fie scriitor, iar la un moment dat mi-am dorit să fiu psiholog. Televiziunea m-a găsit pe mine și m-a tras pentru că niciodată nu am avut dorința asta. Când mă uitam la televizor nu spuneam că aș vrea să fiu în locul prezentatoarei, că sunt fetițe care de mici își doresc acest lucru. Eu n-am avut această dorință. Eu eram cu lupa, îmi doream să descopăr. Când aveam 12 sau 13 ani am fost în vizită la Cluj cu sora mea, la o televiziune, că era invitată acolo și a trecut directorul televiziunii pe lângă mine și mi-a zis că am față de televiziune, că o să ajung la televizor. Am început să-mi zic în minte că omul respectiv vorbește prostii, că eu nu vreau la televizor.
Și chiar mă amuzam cu asta. Le spusesem și acasă părinților „Uite ce mi-a zis domnul Iosif, că am față de TV și o să ajung la televizor, că am un viitor în televiziune”.
Cu ce probleme se confruntă adolescenții?
Adolescența este caracterizată de procese accelerate de schimbare a funcționării biologice (apariția modificărilor hormonale, atingerea maturității fizice și sexuale) cognitive (modalități mai sofisticate de gândire), sociale (asumarea de noi roluri în raport cu liceul/facultatea și serviciul) prin confruntarea cu noi provocări și experiențe. La finalul acesteia se poate observa o restructurare psihologică, o nouă imagine despre sine si despre ceilalți, cât și o stabilizare a trăsăturilor de personalitate.
1. Stări emoționale fluctuante
Adolescența este însoțită mereu de stări emoționale fluctuante. Va trece de la plictiseală la pasiuni, euforie, de la rușine, proastă dispoziție, închidere în sine, apatie, la iritabilitate, furie, violență. Toate astea concentrate într-o perioadă scurtă de timp.
2. Totul pentru prieteni
Adolescentul se îndepărtează de familie și se aliază cu grupul de tineri de vârsta lui. Grupul de prieteni va lua locul familiei. Tinerii vor accepta suportul emoțional și psihologic pe care i-l oferă grupul de prieteni, dar nu familia.
În această perioadă de tranziție, își va deschide sufletul unui prieten, decât părinților. Este vârsta cu multe dezvăluiri, apropieri, dar și conflicte, certuri, neînțelegeri. Copilul se poate atașa de cineva de sex opus și dezamăgirile sau despărțirile sunt simțite intens, trăite dramatic.
3. Imaginea de sine și propriul corp
Schimbările în organism au fost așa de rapide, încât reprezentarea externă a corpului și imaginea psihică a acestuia nu se mai suprapun. Adolescentul trebuie să învețe să își accepte un corp nou, alături de un alt fel de a gândi, sentimente și dorințe bulversante și senzații sexuale inedite. El se vede nevoit să tolereze un trup care nu îi mai este familiar. De aici conflictul intern.
Bună ziua,
Exista undeva emisiunea înregistrată? As dori tare mult sa o revăd.
[…] Citeste mai mult […]