miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Spiritualitate Jordan Peterson profet modern?

Jordan Peterson profet modern?

Este Jordan Peterson un profet modern? Internetul este bulversat în ultima vreme de o voce care șochează dar pe care oamenii nu se pot abține să o asculte. După părerea mea, este posibil ca Jordan Peterson să fie un profet.

Jordan Peterson profet? Dar ce este un profet?

Profetul este un tip de om specific culturii și religiei Iudaice. Preoți au fost mereu în toate colțurile lumii, dar profetul este cu totul altceva și a existat doar la evrei. Preotul este, ca să zicem așa, un simplu birocrat, un manager al religiei. Profetul este un izvor viu, o sursă a religiei, o voce prin care divinul strigă în urechile umanității. Esențial pentru un profet nu este că el spune lucruri despre viitor, deși s-ar putea ca ocazional să facă și aceasta. El ceartă umanitatea, sau mai precis, prin gura profetului Dumnezeu ceartă umanitatea, îi spune adevăruri dureroase pentru a evita dezastrul.

Un lucru interesant despre profeți este că niciunul dintre ei nu și-a dorit acest rol. Toți au acceptat misiunea, teribil de grea, de a spune cele mai inconfortabile adevărari, ca pe un soi de martiraj. Viața de profet este grea, pentru că un profet practic nu face altceva decât să strige adevăruri dureroase în urechile unor oameni care nu au chef să le audă (cine are vreodată chef să audă adevăruri dureroase?) și care, din acest motiv, îl urăsc.

Am fi tentați să credem că din moment ce profetul și preotul lucrează în aceeași breaslă, ar trebui să fie în aceeași echipă, doar că ne-am înșela. Preotului îi este frică de moarte de profet, pentru că profetul nu-l cruță nici pe preot. De fapt, cele mai violente atacuri sunt îndreptate tocmai împotriva preotului. Slab și lacom de putere ca orice om, preotul este cel mai frecvent un manager corupt al religiosului, adică face ce ar face orice lup pus paznic la oi.

Jordan Peterson profet modern?

Jordan Peterson, profesorul de psihologie despre care eu cred că este un profet al zilelor noastre ar râde, desigur, dacă cineva i-ar sugera că este un profet. De fapt, profetul este vocea prin care Dumnezeu ceartă umanitatea, o umanitatea care a uitat cele mai importante adevăruri despre propria ei situație. Din acest motiv are probleme grave, care devin din ce în ce mai grave dacă nu se schimbă ceva.

Jordan Peterson

De asemenea, sunt convins că orice fel de preot sau om religios în general ar râde (în cel mai bun caz) sau s-ar simți ofensat (mai probabil) de sugestia că acest profesor care ține conferințe și vorbește pe YouTube ar putea fi profet. Dar îmi aduc aminte de cele două trăsături caracteristice profetului menționate deja:

  • profetul însuși ajunge să accepte foarte greu această misiune
  • este inevitabil ca, odată acceptată, misiunea să te aducă în conflict cu preoții și cu ordinea socială stabilită, cu sistemul.

Vocea lui Jordan Peterson

Jordan Peterson nu are deloc pretenția că ar fi un profet și la urma urmelor nu are importanță. Sau are? Eu am ajuns să cred din ce în ce mai mult că ceva excepțional se întâmplă prin vocea acestui om. Și fără îndoială este. Să fie oare posibil ca tocmai astăzi, când lumea occidentală (publicul lui Jordan Peterson este în principal format de oameni educați din Vest) e convinsă că Dumnezeu a murit, Dumnezeu să vorbească iarăși cu o putere care să facă orice ureche să asculte, ca pe vremuri? Pentru că, am impresia, nicio altă voce care se aude astăzi pe fața pământului nu reușește să atragă atenția omului modern și să pătrundă atât de adânc în inima lui ca vocea lui Jordan Peterson.

În aceste zile de teribil întuneric sufletesc și confuzie intelectuală, când singura voce pe care lumea o mai acceptă ca adevărată, știința, este mută cu privire la cele mai importante întrebări ale noastre și surdă față de cele mai mari temeri și slăbiciuni, când oamenii trăiesc fără speranță pentru că aparent nu mai au motiv să creadă în nimic, vocea lui Jordan Peterson luminează ca un trăznet. Luminează și șochează, pentru că nu se poate una fără cealaltă.

Are Jordan Peterson dușmani?

Cel mai interesant lucru cu privire la Peterson este capacitatea lui de a se face înțeles, de a vorbi despre adevărurile biblice, de exemplu, unor oameni care au uitat totul despre Biblie, cu excepția faptului că este o carte veche plină de acte sângeroase. Mi se pare minunat că atât cei mai siguri de sine atei cât și cei mai dogmatic-religioși sunt atrași în egală măsură de Peterson, deși acesta nu este nici una, nici cealaltă.

Ceea ce nu înseamnă că nu are dușmani. Are și încă foarte mulți. Era imposibil să nu aibă, când vocea lui pare capabilă să dărâme, cum au dărâmat trâmbițele evreilor Ierihonul, turnul de fildeș al înțelepciunii oficiale, locul unde oamenii de știință și toți savanții zilelor noastre s-au adunat pentru a încerca să acopere prin larma teoriilor lor, vocea lui Dumnezeu. Dar vocea lui Dumnezeu găsește mereu o cale să se facă auzită și să străpungă prin toate minciunile în spatele cărora umanitatea a încercat, încă de la bun început, să se ascundă.

Dacă te întrebi ce e de fapt cu acest om și dacă nu cumva autorul acestui articol exagerează sau chiar nu știe ce spune, este foarte ușor să îți faci singur o impresie despre el. YouTube-ul este plin de Jordan Peterson.

Articol realizat de Cătălin Ionete

Articolul precedentImportanța regulilor pentru viață
Articolul următorStai drept!

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...