luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Editoriale Israelul a sărbătorit Yom Kippur

Israelul a sărbătorit Yom Kippur

Israelul a sărbătorit Yom Kippur pe data de 5 octombrie, adică Ziua Ispășirii.

Yom Kippur este cea mai însemnată dintre cele trei mari Sărbători evreiești. Este o sărbătoare deosebit de sobră și austeră, care cuprinde un post absolut de 25 de ore care marchează Ziua Ispășirii.

Originea Biblică a Zilei Ispășirii

Ritul zilei de Yom Kippur este descris de patru ori în Tora (Pentateuh). Pe tot timpul postului este absolut interzisă orice fel de mâncare și băutură, inclusiv de apă, așa cum este absolut interzisă orice fel de activitate sau muncă ce ar putea să distragă atenția credinciosului de la penitență și ispășire cu excepția situațiilor în care e pericol la viața unui om. În trecut se prevedea oferirea de sacrificii în Templul din Ierusalim.

Yom Kippur în viziunea ebraică

Yom Kippur este considerat ziua cea mai sfântă și mai însemnată din an, având un caracter aparte față de celealte din cele zece zile de pocăință.

Aceasta este o tradiție iudaică care spune că, după ce poporul a păcătuit prin idolatrie, divinitatea s-a răzgândit din intenția de a dărui poporului Legea cea sfântă. Dar când a văzut cum zece zile de-a rândul poporul a stăruit în pocăință, în ziua a zecea (adică, tocmai în ziua de Yom Kippur) Domnul „a iertat păcatul poporului” și i-a dăruit totuși Legea.

Cu alte cuvinte, Iom Kipur celebrează, de fapt, milostenia pe care a arătat-o Dumnezeu poporului său. Așadar tema centrală a sărbătorii este ispășirea și iertarea.

Nu reprezintă o zi a tristeții

Contrar aparențelor și credinței populare, in ciuda austeritatii și gravității sale, Yom Kippur nu este o zi a tristeții. Evreii sefarzi numesc această sărbătoare „Postul Alb”. Tocmai de aceea au obiceiul ca în această zi să îmbrace exclusiv haine de culoarea albă.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...